Běžky, sníh, běžkaři

Běžky, sníh, běžkaři - Běžky, sníh, běžkaři | foto: Profimedia.cz

Běžky: Výběr přizpůsobte terénu

Moderní běžky nemají s jasankami moc společného. Vyrábí se z kosmických materiálů, jsou lehké a rychlé. Pohodlné boty už nekloužou z vázání jako dřív.

JAKÉ BĚŽKY SI VYBRAT?
GRAFIKA ZDE

Běžky si vybere každý, od rekreačního běžce po sportovce se závodními ambicemi. Můžete běhat v upravené stopě, bruslit nebo vyrazit do volné přírody. Stačí jen zvolit ty správné lyže.

Původně jasanová nebo topolová prkýnka dnes postupně nahradily moderní materiály. Dřevo zůstalo jen u levnějších modelů. Na sportovní a závodní běžky se stále více používají karbonová vlákna v kombinaci se vzduchovými komorami. Lyže jsou pak velmi tvrdé a přitom lehké.

"Všechny současné skluznice jsou z polyetylenu, zpravidla s příměsí teflonu u levnějších a s grafitem u dražších, rychlejších lyží," říká servisman Jaroš Řehořek z Nordic Racing Centra v Karlových Varech.

Classic, skate & combi
Na trhu jsou v podstatě čtyři základní kategorie běžek: lyže určené pro pohyb výhradně v upravené stopě (classic), k bruslení (skating), univerzální běžky pro oba způsoby běhu (combi) a lyže určené mimo upravené tratě (backcountry). Jednotlivé modely se liší délkou, tvrdostí, tvarem a konstrukcí.

Při nákupu je dobré odolat pokušení sáhnout po určitém modelu lyží jen proto, že se vám líbí. Mnohem důležitější než vzhled jsou jízdní vlastnosti. Vyplatí se poctivě zhodnotit své lyžařské dovednosti a fyzickou kondici. Závodní běžky mohou vypadat dravě, ale majiteli, který je nedokáže ukočírovat, přinesou více strastí než radosti.

Kdo si myslí, že na drahých lyžích za deset tisíc mu to půjde lépe, ošklivě se plete. Dražší běžky sice mají lepší skluznici, která jede rychleji, ale zároveň jsou také tvrdší, a kladou tedy větší nároky na sílu a techniku odrazu.

Navíc z kopce pojedete rychleji, jen pokud to "umíte" - nerozhodí vás drobné nerovnosti na trati a zvládáte průjezd zatáčkou. Kromě toho tvrdší závodní klasické lyže vám budou bez brilantní techniky odrazu "ustřelovat". Očekávaný efekt se nedostaví, jízdu si neužijete a nakonec třeba na běžky zanevřete.

Oproti tomu měkčí turistická běžka jede sice trochu pomaleji, ale je stabilnější a dokáže částečně kompenzovat nedostatky v běžecké technice jejího majitele. Ale pozor, u příliš měkké lyže hrozí "prošlápnutí" ve středu. Odrazový vosk pak drhne o sníh a běžky téměř nejedu.

Nekupujte zajíce v pytli
Při nákupu lyží je dobré pečlivě prohlédnout skluznici, neměla by být poničená nebo zvlněná. Žlábek by měl být dokonale rovný. Nezužuje se, či nerozšiřuje?

Pozor na hrany, skluznice se nesmí nikde odchlipovat. Jednoduchým testem lze ověřit, zda nejsou lyže zkroucené "do vrtule". Když dáte obě lyže skluznicemi k sobě a stiskněte v oblasti vázání, volný prostor musí zůstat jen ve střední části. Pokud se oddálí i špičky a patky, hledejte dál.

Tvrdost a délku lyží volte podle doporučení výrobce. U klasických lyží vám navíc dobrý obchodník na speciálním přístroji změří délku stoupací zóny, na kterou se nanášejí odrazové vosky.

Jenom lyže nestačí
K lyžím je třeba ještě vybrat správné boty, vázání a hole. I zde jsou rozdíly jak mezi vybavením pro rekreační, sportovní a závodní účely, tak jednotlivé způsoby běhu. Když například máte běžky určené na bruslení, byla by chyba koupit vázání, boty a hůlky na klasický běh

Delší lyže vede lépe stopu, ale je hůře ovladatelná. Kratší vykrojené běžky jsou zase živější.