Zpracovateli rýže ze Zlínska se daří

  • 3
Jednomu ze dvou největších zpracovatelů rýže v zemi, firmě Lagris z Dolní Lhoty u Zlína, se daří. Vedení společnosti očekává, že meziročně zvýší vývoz zhruba čtvrtinu, tedy až na 125 milionů korun. Na exportu zemědělských plodin se hodlá podílet dvaceti až třiceti procenty.

"Ve větší míře chceme vyvážet mák, kmín, hořčici bílou, řepku, pohanku, lněné semínko a hrách. Klíčovými státy jsou Nizozemsko, Německo, Rakousko, Rusko, Polsko, Slovensko a Maďarsko. S mákem oslovíme Kanadu," řekl generální ředitel Antonín Zapletal.

Vývozem se Lagris snaží získat devizy na dovážené zboží. Roční vývoz dosud představoval asi 2700 tun máku, 500 tun kmínu a stejně hořčice bílé, 10 tisíc tun řepky, 200 tun pohanky, 400 tun lněného semínka a 5000 tun hráchu.

Na konci roku očekává Lagris tržby 650 milionů korun, což je desetiprocentní meziroční nárůst. "Výsledky za devět měsíců s tržbami 452 milionů dávají předpoklad splnění plánu," uvedl ředitel.

Rentabilita tržeb má být tři a půl až čtyři procenta. Cílem roku 2002 jsou jednomiliardové tržby. Až čtvrtinový podíl na nich bude mít nová kooperace, již v těchto dnech Lagris zahajuje. Spolupracující firmu ředitel neprozradil. "Přijali jsme téměř dvacet lidí a příští rok počítáme se stejným počtem," řekl.

Lagris má teď téměř dvě stovky pracovníků s průměrnou mzdou přes třináct tisíc korun. Kromě rýže, jež tvoří čtyřicet procent tržeb, zpracovává firma luštěniny a v obou komoditách drží téměř polovinu procent trhu v zemi. V nabídce má obiloviny (pohanka, jáhly), suché plody (lískové ořechy, sladké mandle, kokos, suché švestky, arašídy), přes 35 druhů koření a kořenících směsí, mák, jedlou sůl nebo bramborový
program (těsto, knedlíky, halušky).

,