Prodejna e-shopu Zoot v Praze.

Prodejna e-shopu Zoot v Praze. | foto: Dan Materna, MAFRA

Reorganizace Zootu se posouvá, plán může předložit až do října

  • 1
Internetový obchod s módou Zoot může doplněný reorganizační plán předložit až na konci října, lhůtu mu dnes prodloužil Městský soud v Praze. Média o tom informoval zvláštní insolvenční správce Zootu Lukáš Zrůst. Internetový prodejce má asi tři stovky věřitelů a jeho dluhy dosahují 761 milionů korun.

Firma chce reorganizaci využít k očištění od dluhů. Dlužník měl podle Zrůsta předložit upravený reorganizační plán do pátku, ale požádal o jeho prodloužení. „Má velké množství zahraničních věřitelů a ti mají jiné lhůty a jiná pravidla,“ řekl Zrůst. Prodloužení lhůty označil za formalitu.

Začátkem srpna se na Městském soudu v Praze konalo první jednání, které přezkoumávalo pohledávky za 672 milionů korun. Protože některé nebyly správně přihlášeny, budou se řešit na dalším přezkumu. Pohledávky bude Zoot postupně hradit. Schůze věřitelů schválila také znalecký posudek, podle něhož majetková podstata firmy činí zhruba 188 milionů korun.

Z Výdejny radosti hlava plná starostí. Zootu hrozila insolvence

E-shop s módou Zoot loni nezvládl financování svého provozu, zadlužil se a dostal do potíží. Letos v lednu požádal insolvenční soud o ochranu před věřiteli. Reorganizaci povolil firmě Městský soud v Praze na začátku května. 

Reorganizační plán počítá s tím, že nezajištění věřitelé by měli získat deset procent ze svých pohledávek. Věřitelé z řad stávajících akcionářů a zakladatelů firmy nedostanou nic.

Až začne reorganizační plán platit, vstoupí do firmy nový investor - investiční skupina Natland, největší věřitel Zootu. Ta zatím půjčuje dlužníkovi peníze. Své pohledávky pak kapitalizuje a výměnou získá kontrolní podíl.

,