Autobus Student Agency

Autobus Student Agency | foto: Jan Záleský, iDNES.cz

Žluté autobusy zdražily jízdenky z Plzně

  • 9
O deset korun víc platí od dubna cestující ve žlutých autobusech Student Agency za jízdenku z Plzně na okraj Prahy. "Upravili jsme cenu otevřené jízdenky. Nově stojí 90 korun," řekl majitel společnosti Radim Jančura. Tvrdí, že za zdražením je administrativní chyba.

Začátkem ledna, když firma zvedala ceny kvůli vyšší sazbě DPH, se "zapomnělo" na otevřenou jízdenku. "Přišli jsme na to vzápětí, ale rozhodli jsme se cenu doladit až od dalšího čtvrtletí," vysvětlil Jančura.

Otevřené jízdenky prodává Student Agency nejčastěji. Není na nich předem vypsáno datum ani čas jízdy, cestující si ho mohou zarezervovat později pomocí SMS nebo internetu.

Doprodávají staré jízdenky
Kdo už má koupené otevřené jízdenky za staré ceny, může na ně jezdit dál a nebude nic doplácet. "Cesty si na ně mohou rezervovat do konce května, a to i na červnové spoje," potvrdil Jančura. Poté bude možné otevřené jízdenky vrátit bez poplatku.

Jízdenku za starou cenu ještě doprodávají i stevardky v některých autobusech. "Před týdnem jsem zaplatil na nádraží za otevřenou jízdenku 90 korun. Včera jsem u stevardky platil o 10 korun méně," divil se Jiří Holý. Podle Jančury se to může stát. "Doprodáváme staré jízdenky," vysvětlil.

Další zdražení jízdného Radim Jančura letos neplánuje. Ceny na nejvytíženější trase v kraji jsou téměř stejné. Devadesát korun stojí jízdenka také u ČSAD Autobusy Plzeň i Centrum Tour. Za tuto cenu ale dopraví zákazníka až do centra Prahy. Student Agency jezdí jen na Zličín.