Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: KrajemUhlí.cz

Zisk Severočeských dolů vzrostl díky vyššímu prodeji uhlí o 10 procent

  • 2
Severočeské doly, které patří polostátní energetické firmě ČEZ, loni vydělaly 2,9 miliardy korun, meziročně o téměř deset procent víc. Zisk rostl hlavně díky vyšším tržbám z prodeje uhlí.

Obrat z prodeje uhlí dosáhl 10,4 miliardy korun a meziročně stouply o 714 milionů korun. "Hlavní podíl na tom má růst ekonomiky i poptávky po uhlí," uvedl ředitel strategie Severočeských dolů Vladimír Budinský.

Firma loni výrazně zvedla objem těžby na 25,1 milionu tun, což je nejvíc v její osmnáctileté existenci. O rok dříve to bylo 21,8 milionu tun.

Podíl Severočeských dolů na domácí těžbě se loni dostal poprvé nad 50 procent, v roce 2011 se celkem vytěžilo v Česku 46,6 milionu tun hnědého uhlí. Zhruba tři čtvrtiny své těžby Severočeské doly dodávají do tepelných elektráren mateřské firmy ČEZ, naopak v dodávkách externím subjektům je zatím nejsilnější mostecký Czech Coal.

Přes deset milionů tun uhlí vzešlo z dolu Bílina a 15 milionů tun z Tušimic. V případě Bíliny jde o historický rekord, Tušimice dávaly víc jen v 80. letech, to ale panovaly i v těžařství úplně jiné poměry.

,