Zbrojovka líčí na zahraniční policisty

  • 1
Vítězství v soutěži na dodávku 46 tisíc nových pistolí pro policii má být pro Českou zbrojovku odrazovým můstkem k získání podobných zakázek v zahraničí. Podle šéfa uherskobrodské zbrojní firmy Vladimíra Volence projevily zájem ozbrojené složky několika států, nejdále pokročila jednání na Slovensku.

„Dosud nám chyběly potřebné reference, ty pro nás teď představuje kontrakt pro Policii České republiky,“ tvrdí Volenec. Jednání se slovenskými úřady je podle něj už v poměrně pokročilé fázi. „Doufáme, že uspějeme. Konečný počet pistolí není ještě definitivně stanoven, ale mělo by jít přibližně o 22 tisíc kusů,“ dodává Volenec.

Posílení vývozu a vstup na nové zahraniční trhy představuje pro Českou zbrojovku jeden z hlavních způsobů, jak navýšit obrat z letošní miliardy na 1,2 až 1,5 miliardy korun plánovaných v příštím roce.

Společnost chce také rozvíjet i nezbrojní výrobu, tedy dodávky pro automobilový a letecký průmysl. „Tím chceme eliminovat výkyvy v poptávce po zbraních, která vykazuje určité cykly,“ vysvětluje Volenec.

V automobilovém průmyslu odebírají od zbrojovky díly firmy Showa, Bosch a Ford. „Pokud jde o letectví, dodáváme části pohonné jednotky pro pražskou firmu Walter,“ doplnil technický ředitel České zbrojovky Josef Skrášek.

I přes zamýšlený růst, je výrobní kapacita v některých oblastech dokonce až dvojnásobně větší, než by bylo potřebné. „Na stávající obrat je podnik zbytečně velký,“ tvrdí Volenec.

Zbrojovka proto bude muset zeštíhlet a počítá se i se snížením počtu zaměstnanců. Ze současných dvou tisícovek se má jejich počet snížit zhruba na 1500 až 1600 v závěru roku 2002.

Efektivnější provoz by se měl odrazit i na vyšším zisku. Po loňské sedmimilionové ztrátě počítá pro letošek zbrojovka se ziskem ve výši 5,5 milionu korun. Po připočtení výsledku stoprocentní dceřiné společnosti CZ USA, která působí na americkém trhu, předpokládá Volenec konsolidovaný zisk ještě zhruba o čtyřicet milionů vyšší.

Pistole CZ 75 Compact, kterou bude přezbrojena česká policie. (2.5.2001)