Západní banky ovládly střední Evropu

Zahraniční banky získaly v zemích střední a východní Evropy po vlně akvizic v posledních letech již více než polovinu bankovního trhu. Podle britského listu Financial Times to uvedla ve studii rakouská Bank Austria. Na konci minulého roku se podíl zahraničních bank na bilanční sumě (celkovém úhrnu aktiv) bankovního sektoru celého regionu zvýšil na 53 procent ze 41 procent v roce 1999 a z pouhých 20 procent v roce 1997.

Toto zvýšení odráží dokončení privatizace velkých bank v České republice, Polsku, Chorvatsku, Rumunsku a na Slovensku.

V hlavních zemích střední Evropy je proces privatizace bankovnictví nyní podle studie z velké části dokončen. Zbývá však stále několik příležitostí, což platí zejména pro největší polskou banku PKO, jejíž privatizace ještě nebyla dokončena.

Podle Bank Austria se nyní centrem zájmu stává jihovýchodní Evropa. Plánované privatizace v tomto regionu zahrnují chorvatskou banku Zagrebačka, dále slovinské Nova Kreditna Bank Maribor a Nova Ljubljanska Banka a rumunskou Banca Commerciale Romana.

Největší zahraniční bankou v regionu se stala belgická KBC, která se v České republice domohla ČSOB a poté i IPB, a díky tomu má ve střední a východní Evropě aktiva úhrnem 18 miliard euro. V závěsu za ní jsou Bank Austria s 15,3 miliardy euro, italská Unicredito a francouzská Société Générale s 11,9 miliardy euro a americká Citigroup s 11,7 miliardy euro.

Rakouská banka předpovídá v regionu pokračující rychlý růst bankovních bilancí o zhruba 13 procent ročně, protože banky hrají v těchto ekonomikách stále ještě dosti omezenou roli.

Podíl bankovních aktiv na hrubém domácím produktu je v celém regionu
jen 70 procent ve srovnání se 260 procenty v eurozóně, uvedla Bank Austria na základě průzkumu v Česku, Polsku, Maďarsku, na Slovensku, ve Slovinsku, Chorvatsku, Bulharsku, Rumunsku a na Ukrajině.