ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Výrobce zdravotních doplňků Walmark mění majitele, koupila ho německá Stada

  • 0
Třinecký výrobce zdravotních doplňků Walmark se přesouvá do německých rukou. Stoprocentní podíl ve firmě, která je známá doplňky stravy a vitamíny, koupil německý výrobce léčiv Stada. Cenu transakce žádná ze stran neuvedla.

Dosavadním majitelem Walmarku, který je na trhu zastoupen například značkami Biopron, Proenzi nebo Marťánci, byl investiční fond Mid Europa Partners. Ten nejprve v roce 2012 získal od bratrů Walachových, zakladatelů Walmarku, poloviční podíl. V únoru 2016 pak oznámil navýšení podílu na kompletních sto procent.

„Tato akvizice završuje proměnu Walmarku z rodinné firmy na společnost mezinárodní úrovně. Věříme, že s využitím zdrojů, které Stada jako globální firma se 120letou historií má, naváže Walmark na své dosavadní úspěchy v regionu i za jeho hranicemi,“ uvedl jeden z šéfů Mid Europa Partners Matthew Strassberg.

Společnost Stada Arzneimittel sídlí v německém Bad Vilbelu. Zaměřuje se na generika, včetně speciálních léčiv, a na výrobky pro zákazníky, které nejsou na lékařský předpis. Své výrobky prodává v přibližně 120 zemích po celém světě. Za finanční rok 2018 dosáhla skupina čistých tržeb ve výši 2,3 miliardy eur a celosvětově zaměstnávala 10 416 lidí.

Převzetím Walmarku posílí Stada svoji přítomnost ve střední Evropě, zejména v České republice a na Slovensku. „Díváme se také na možnosti, jak bychom mohli uvést na trh značky společnosti Walmark mimo její aktuální hlavní geografické působení,“ uvedl ředitel firmy pro evropské trhy Steffen Wagner.


Témata: Walmark, vitamín