Malé akcionáře vytěsnilo už přes 200 firem.

Malé akcionáře vytěsnilo už přes 200 firem. | foto: MF DNES

Vyvlastňování akcionářů stálo už přes 9 miliard

  • 10
Vyvlastňování minoritních akcionářů v Česku ztrácí na síle. Podle údajů České kapitálové informační agentury přistoupilo od loňského července k tzv. squeeze-outu přes dvě stě firem. Ty celkem na vyvlastnění vynaložily devět miliard korun.

Podle databází ČEKIA valnou hromadu s bodem jednání „rozhodnutí o přechodu všech ostatních akcií společnosti na hlavního akcionáře“ od počátku července 2005 svolalo celkem 216 firem. Drtivá většina - celkem 88 procent - tak učinila v prvních třech měsících po schválení příslušné novely.

„Celkový počet firem, které mohou na základě zveřejněné akcionářské struktury k squeeze-outu přistoupit, se pohybuje kolem 400,“ uvedla Petra Doležalová ze společnosti ČEKIA.

„Pokud by všechny společnosti s vlastníkem nad 90 procenta přistoupily k vyvlastnění, celková suma by mohla dosáhnout 12 až 13 miliard korun,“ doplnila Petra Doležalová.

Podle ní je ale tato varianta málo pravděpodobná. několik firem už totiž oznámilo, že vytěsnění minoritních akcionářů neplánují.

Z vyplacených devíti miliard připadá přes třicet procent na pouhé tři společnosti - Českou pojišťovnu, Severočeské doly a Plzeňský Prazdroj.