Škoda Octavia

Škoda Octavia | foto: Lukáš Procházka, MF DNES

Výroba octavií na Slovensku končí, vrací se do Čech

  • 51
Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto přestane během prvního pololetí letošního roku vyrábět octavie na Slovensku. Výroba nejúspěšnější modelové řady Škody Auto se vrátí zpět do Čech, nejspíše do Vrchlabí.

"Je to kvůli tomu, že se v Bratislavě začne vyrábět koncernový malý vůz," řekl mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý. Na Slovensku se tak budou vyrábět podvozky pro tři značky. Ve Vrchlabí letos skončí výroba starých octavií prodávaných jako Tour.

Podle něj není ještě přesný termín jasný. Odboráři Škoda Auto ve svém týdeníku Škodovácký odborář ale už přišli s tím, že stěhování proběhne během května. Podle šéfa odborů Jaroslava Povšíka je to o měsíc později, než firma původně plánovala.

Škoda Auto loni na Slovensku podle Černého vyrobila zhruba 18 tisíc octavií. Tento model na Slovensku vyrábějí od března 2008.

Výroba octavií na Slovensku byla dlouho terčem kritiky odborů. Automobilka je začala v bratislavském závodě Volkswagen vyrábět v době, kdy nestíhala uspokojit poptávku výrobou v Čechách.

Krátce poté ale přišla krize a zájem o nová auta klesl. Odboráři proto žádali, aby se výroba vrátila zpět. Důvodem byl i fakt, že výroba na Slovensku byla dražší. Koncern ale chtěl udržet výrobu a zaměstnanost v Bratislavě.

V Bratislavě vyrábí koncern Volkswagen ještě vozy VW Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne. Během letošního roku by měla postupně naběhnout výroba koncernových miniaut. Jeden z modelů by měl patřit i Škodě. Do rozšíření investuje Volkswagen přes 300 milionů euro.