Výkonný ředitel Vodafonu Vittorio Colao (29. dubna 2015).

Výkonný ředitel Vodafonu Vittorio Colao (29. dubna 2015). | foto: Dan Materna, MAFRA

Nejsme v Česku na prodej, vidím tu pokrok, říká nejvyšší šéf Vodafonu

  • 7
Přestože Vodafone v Česku nezažívá zrovna nejlepší časy, jeho celosvětový šéf Vittorio Colao je s výsledky firmy spokojený. „Nikoliv s její pozicí,“ dodává Ital v exkluzivním rozhovoru pro MF DNES. Zlobí ho zejména sdílení sítí mezi konkurenty z O2 a T-Mobilu, proti kterému chce bojovat.

Konkrétní čísla o hospodaření firmy neuvedl kvůli posunutému účetnímu roku, který končí v březnu. Firma je na burze, a tudíž i její šéf musí počkat na oficiální oznámení. Přesto Colao naznačil pozitivní vývoj.

„Musím říci, že se nám v Česku daří lépe, všechny ukazatele jdou správným směrem a já jsem s dosaženým pokrokem spokojený,“ uvedl bez dalších podrobností třiapadesátiletý elegán, který se během rozhovoru pochlubil novými hodinkami Apple Watch na ruce.

Zároveň vyvrátil spekulace, že by v byl v Česku Vodafone na prodej. „Netrávil bych tu dva dny schůzkami s obchodními partnery a lidmi z firmy, kdybychom tady náš byznys prodávali. Jsme spokojení s výkonem firmy, nikoliv s její pozicí. Nejsme tu na prodej,“ uvedl přímo.

Firma podle něj chce růst zejména v Evropě a hodlá posilovat i v dalších částech telekomunikačního byznysu. „Chci, aby Vodafone byla plně integrovaná společnost, která dělá mobilní sítě, pevné i širokopásmové připojení, televizní služby, které jsme spustily v řadě zemí včetně Velké Británie. Ale také jsme silní ve službách pro firmy,“ vyjmenovává.

Růst má jít cestou vlastních investic, ale také nákupů firem. Aktuální spekulace o námluvách se skupinou Liberty Global o získání kabelového operátora UPC komentovat nechtěl. „Nikdy nekomentuji žádná vyjednávání. Nechci hovořit přímo o UPC, ale obecně musí každá akvizice dávat smysl zejména finančně,“ uvedl neurčitě Colao, který stojí v čele svého času druhé největší telekomunikační firmy světa sedm let.

O pozici světové dvojky za China Mobile firma zřejmě přišla odchodem z USA, kde začátkem roku 2014 prodala svůj podíl ve společném podniku s Verizonem za rekordních 130 miliard dolarů.