Vítězné tažení remosky v Británii vrcholí

  0:01aktualizováno  0:01
Česká remoska pokračuje ve svém vítězném tažení po Velké Británii. Na tamní trh pronikla teprve loni. A před několika dny už The Remoska Electric Cooker získala výroční cenu renomovaného časopisu Good Housekeeping za loňský rok. Výrobci, jímž je firma Remoska, s. r. o., z Frenštátu pod Radhoštěm, se tak podařil nečekaný kousek: prorazil v zahraničí s typicky českým, jinde neznámým výrobkem. Navíc s věcí, nad níž doma mnozí dávno dělali kříž v domnění, že jde o přežitek.

"Časopis se čte nejen v Británii, ale i v USA. Okamžitě jsme zaznamenali ohlas - remosky žádají z Ameriky, Austrálie, Řecka. Hned se zvýšil i zájem v Anglii," líčí obchodní ředitel Remosky Ivo Svoboda.

Zakladatel firmy Jiří Blažek se přitom do výroby pustil před sedmi lety až poté, kdy s ní skončila českobrodská Karma. Specialisté na kuchyňskou techniku žili tehdy v domnění, že jednoduchá pečicí nádoba na padesát let starém principu nemá v době mikrovlnných a horkovzdušných trub perspektivu.

Na zahraniční trh pronikla remoska loni víceméně náhodou. Do Anglie ji přivezla britská Češka Milena Grenfellová-Bainesová, která si ji z nostalgie koupila při návštěvě staré vlasti a pak ji v Británii neúnavně propagovala.

Loni, na začátku "britského tažení", si Jiří Blažek dělal ambice na produkci nějakých dvaceti tisíc remosek. "Výroba kolem čtyřiadvaceti tisíc kusů ročně naši malou firmu bez problémů uživí," plánoval. Nakonec prodal o třetinu více, než původně plánoval - celých 30 tisíc remosek.

Do soutěže časopisu Good Housekeeping remosku nominovala Audrey Johnová ze Strockportu, která si ji původně koupila na dovolenou v karavanu. Dnes ji používá doma v kuchyni denně.

"Každý den dostáváme haldu tiskových oznámení o všemožných průkopnických produktech," napsal Good Housekeeping. "Často se však zjistí, že jsou to hračky nebo stará zařízení upravená tak, že nepřinášejí uživatelům nic nového."

Po testování remosky časopis napsal, že výsledky pečení "jsou stejně dobré jako v běžné troubě". V Anglii se remoska loni prodávala za 59,95 libry, letos podražila na 64,95 libry, což je asi 3400 korun.

Frenštátská Remoska dnes zaměstnává 35 lidí a provoz většinou jede na dvě směny. "Bez větších investic jsme schopni zvýšit výrobu na šedesát tisíc remosek ročně," říká Ivo Svoboda. "Máme nápady na inovaci výrobku, ale půjde jen o změny designu a lepší materiál. Podstata se nezmění." Inu, remoska to po padesáti letech zjevně nepotřebuje.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Kanál smrti jako brána k prosperitě. Z Rumunska je opět obilná velmoc

Tisíce politických vězňů zahynuly v 50. letech na stavbě kanálu Dunaj–Černé moře. Monumentální projekt dokončený jen...

V mýtu je zapsána ani ne polovina aut, kolony na hranicích mohou mít až 40 km

Až čtyřicet kilometrů dlouhé kolony a desítky hodin čekání zřejmě potkají šoféry přijíždějící začátkem prosince ze...

Češi mají páté nejlevnější jídlo v Evropě. Utratí za něj více než Britové

Potraviny jsou v Česku páté nejlevnější ze všech zemí EU. I přesto je u nás jídlo hned po bydlení druhou největší...

Premium

Sny mladých o bydlení narážejí na mizivé úspory, většina na hypotéku nedosáhne

Ceny bytů dál rostou a dostupnost bydlení pro mladé rodiny se stále zhoršuje. Jak ukazuje průzkum Hypoteční banky,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

KOMENTÁŘ: Euro je časovaná bomba, držme se od něj dál, říká ekonom Kovanda

Česká ekonomika se sice na úrovni jednotlivých firem eurizuje, ale přesvědčivých argumentů pro plošné přijetí jednotné...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Hra o 80 tisíc: kolik peněz navíc mohou rodiče získat a jak to udělat

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc. MF DNES přináší návod –...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

  • Další z rubriky

Ropný gigant vstoupil na burzu. Aramco si těžbou vydělává stamiliardy dolarů

Největší ropná společnost na světě, Saudi Aramco, v neděli vstoupila na burzu. Jedná se o jednu z deseti největších...

Tak jemně dokážeme celozrnnou mouku umlít jen my, říká oceněný mlynář Perner

Obal obilného zrna, to je schránka plná pokladů. Alespoň z hlediska zdravé výživy. Ukrývá vitaminy, minerály i...

Dáme jídlo nabouralo exkluzivitu Uberu. Začalo rozvážet pro McDonald’s

Společnost Dáme jídlo začala od listopadu v Česku zajišťovat rozvážku pro 73 tuzemských restaurací McDonald’s. Jde o...

Eurozóna vypadla z formy. Německé problémy s sebou stáhnou i Česko

Potíže hlavních evropských ekonomik včetně Německa se brzy přelijí do České republiky. Firmy přijdou o část zakázek, na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz