Společnost Finep vstoupila jako první český developer na mongolský trh. Ve třetím největším městě Erdenet zahájila výstavbu dvou tisíc bytů | foto: FINEP

V Mongolsku staví první český developer. Vznikne čtvrť s tisícovkou bytů

  • 19
Společnost Finep vstoupila jako první český developer na mongolský trh. Ve třetím největším městě Erdenet zahájila výstavbu dvou tisíc bytů, které budou součástí nové obytné čtvrti Euro Eko Tugul. Výše investice dosahuje zhruba dvou miliard korun.

V rámci započatého pilotního projektu vznikne 126 nových bytů, všechny etapy však počítají s výstavbou až na 44 hektarech pozemků rychle rostoucího města.

"Česká republika má v Mongolsku velmi dobré jméno, mimo jiné proto, že mnoho místních obyvatel v České republice (respektive v Československu) v minulosti studovalo. Finep se stal prvním českým developerem, který v Mongolsku zahájil developerský projekt," říká generální ředitel Finepu Tomáš Pardubický.

Projekt vzniká v rámci celostátního programu, jehož cílem je vyřešit naléhavý nedostatek bydlení pro místní obyvatele. Přes 75 procent mongolské populace žije v tradičních jurtách, které už pochopitelně nevyhovují podmínkám současného života. Vládní program počítá s výstavbou 100 tisíc nových bytů v Erdenetu a v hlavním městě Ulánbátaru.

Mongolská ekonomika zažívá překotný růst. Loni se země chlubila nejrychleji rostoucím hospodářstvím na světě, které strčilo do kapsy i Čínu. Ekonomika Mongolska podle dat Světové banky loni rostla o 12,2 procenta. Firmám proto nabízí čím dál víc zajímavých investičních příležitostí. Zejména v hlavním městě Ulánbátaru roste počet majetných lidí, kteří si mohou dopřát dražší zboží ze Západu.

Ekonomický boom země táhne především těžba nerostných surovin. Na druhou stranu má Mongolsko přes svou rozlohu pouze 2,8 milionů obyvatel a velmi nízkou hustotu zalidnění - na venkově žije v průměru jeden obyvatel na čtverečním kilometru.

"Mongolsko je mimořádně dynamická a perspektivní země. Díky obrovskému bohatství nerostných surovin prochází velkou modernizací a rostoucí poptávkou po 'všem novém'", říká Jiří Procházka, předseda představenstva společnosti ABP Consulting, která s Finepem dlouhodobě spolupracuje.