Léky, zdraví

Léky, zdraví | foto: Profimedia.cz

Ústecká Chemopharma přestala vyrábět

  • 4
Zaměstnanci ústecké Chemopharmy dnes nepůjdou do práce, ale zůstanou doma za osmdesát procent platu. Výrobce zdravotnického materiálu opět nezaplatil za dodávku tepla a provozy budou bez páry.

"Lidé zatím zůstanou doma do konce týdne, ale situace se může rychle změnit. V pátek zaměstnancům oznámíme, co bude dál," sdělil včera odborář Jaroslav Bílek.

Chemopharma má potíže i s vyplácením mezd. Zaměstnanci dostali mzdy za prosinec, ale za leden ještě ne. Ode dneška se lidé, kteří nedostali mzdu, mohou peněz domáhat i soudně. "Výplatní termín skončil v polovině února, na zaplacení měl zaměstnavatel ještě další dva týdny," uvedl Bílek.

Řada lidí už firmu právě kvůli pozdnímu vyplácení mezd opustila. Podobné potíže měl podnik již loni. Právě před rokem zastavila ústecká teplárna dodávku tepla, protože jí Chemopharma dlužila peníze. Na žádost zahraničního věřitele byl následně vyhlášen na společnost konkurz.

Původně zamýšlený prodej firmy se nezdařil, exekutorský správce Přemysl Jirák za ni chtěl v dražbě získat 109 milionů korun, což se však zájemcům zdálo mnoho.

Výroba ve firmě, která patří k předním českým výrobcům náplastí, se po čase znovu obnovila. Znovu začali její zaměstnanci pracovat na některých provozech v dubnu, postupně se obnovil provoz v celé společnosti.

,