Úřad potrestal Telecom pokutou 10 milionů

  • 9
Český Telecom zaplatí pokutu deset milionů korun. Takovou výši vyčíslil antimonopolní úřad za nedovolené dohody o cenách. Firma ve smlouvách na dodávky modemů z roku 2003 zavázala dva dodavatele modemů pro technologii ADSL, že nebudou prodávat tato zařízení konkurenci za nižší cenu.

Neplatné dohody nebyly vynucovány, ale mohly vést k ohrožení soutěže, řekl
novinářům předseda úřadu Josef Bednář.

V prvostupňovém řízení loni v lednu uložil úřad firmě pokutu o pět milionů korun vyšší. Český Telecom se odvolal a předseda úřadu původní sankci snížil.

"Přihlédl jsem k významné skutečnosti, že účastník řízení odstranil zakázaná ustanovení obsažená ve smlouvách, jejich plnění nevynucoval a zároveň před vydáním rozhodnutí připustil jejich protisoutěžní charakter," dodal předseda Josef Bednář.

Mluvčí Telecomu Vladan Crha označil nejnovější verdikt úřadu za dobrou zprávu.

"Samotné rozhodnutí však ještě přezkoumáme a poté se rozhodneme, jaký bude náš další postup," doplnil mluvčí pro agenturu ČTK.

Telecom je podle antimonopolního úřadu společností, která je za porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže pokutována nejčastěji. V úhrnu také zaplatila nejvíce. Za posledních pět let si společnost připsala celkem pět pravomocných sankcí. Celkem na nich zaplatila 123 milionů korun, uvedl úřad.

Ukončená řízení s Českým Telecomem

leden 2004 zneužití dominantní postavení 81,7 milionu korun - více zde
březen 2003 - zneužití dominantního postavení v oblasti zavádění rychlého internetu přes ADSL - 23 milionů korun. Úřad pokutu potvrdil v říjnu 2004- více zde
listopad 2003 dohoda o cenách předplacených karet 6,5 milionu korun - více zde
červenec 2001 - zneužití dominantního postavení při provozování jednotné telekomunikační sítě 1,8 milionu korun

Nepravomocná rozhodnutí úřadu

změny nabídky služeb ADSL. Český Telecom představil nabídku velkoobchodních i maloobchodních podmínek v 26. listopadu 2003. Podle úřadu ale zveřejněním obou nabídek v jeden den neposkytla ostatním operátorům dostatečný čas na to, aby velkoobchodní nabídku posoudili a mohli tak případně zahájit nová jednání s Telecomem. Úřad uložil pokutu proti které se společnost Český Telecom odvolala.
jednání o volných minutách a hovorových kreditech, které Telecom nabízí jako součást měsíčního paušálu. Podle úřadu brání vázání služeb rozvoji konkurence s vstupu nových operátorů na trh. Takové smlouvy by mohly být v rozporu s evropským právem. Chování se nelíbí ani konkurenci. V této věci zažaloval společnost i konkurent Tele2. - více zde
Zdroj: ÚOHS