Areál společnosti Unipetrol v Záluží u Mostu

Areál společnosti Unipetrol v Záluží u Mostu | foto: Unipetrol

Unipetrol má obří ztrátu. Musí najít nové zdroje ropy i odbyt

  • 21
Unipetrol ve středu oznámil, že za čtvrtletí prodělal 3,5 miliardy korun. Společnost prodloužila dodávky ropy do České rafinérské ruským ropovodem Družba a hledá nové dodavatele ropy.

O ropovodu Družba se ještě před pár lety říkalo, že brzy vyschne. Pro trubky zásobující přes Ukrajinu a Slovensko tuzemské rafinerie ruskou ropou byl stále větší konkurencí západní ropovod TAL z italského Terstu, na který do Česka navazuje ropovod IKL z Inglostadtu. Ani ukrajinská krize však význam podceňovaného východního potrubí nesnížila.

S jeho využitím počítá do budoucna i petrochemický holding Unipetrol, který díky podílu v České rafinérské ovládá tuzemské zpracování ropy. Vedení firmy ve středu oznámilo uzavření dohody na další dva roky s provozovatelem slovenské části ropovodu, společností Transpetrol.

Ropovod ze západního spojení je často vytížený

„25. června došlo k podpisu nové smlouvy na přepravu ropy na léta 2015 až 2016,“ uvedl generální ředitel Unipetrolu Marek Świtajewski. Ropovod ze západního spojení je totiž často vytížený, loni jím do Česka přiteklo zhruba 40 procent veškeré ropy, zbytek přes Družbu. Ještě v roce 2012 byl poměr obrácený.

Vlastník Unipetrolu, polská společnost PKN Orlen, navíc před rokem podepsala s ruskou státní těžařskou společností Rosněfť tříletou smlouvu na dodávku ropy skrze Družbu v hodnotě přes 130 miliard korun. Tu letos na jaře navýšil o dalších 20 miliard korun a je pravděpodobné, že kontrakt se bude v nejbližší době znovu navyšovat.

Unipetrol totiž nedáno oznámil převzetí třetinového podílu v České rafinérské od italské společnosti Eni, po němž se stane stoprocentním vlastníkem (více čtěte zde). Transakce, která by měla být završena do konce roku, přitom s sebou nese i potřebu zajištění dodatečných dodávek černé suroviny - bude potřebovat aspoň 2,3 milionu tun navíc, což odpovídá dnešnímu třetinovému podílu Eni na provozu rafinerií. Bez toho by v nich výroba klesla pod 85 procent, tedy pod hranici rentability.

Zda dojde skutečně k utužení spolupráce s Rosněftí, nechtěli ve středu zástupci firmy předjímat. „Proces zajištění dodatečných dodávek už byl zahájen. Nikdy se však nevyjadřujeme ke smlouvám, o kterých se jedná,“ reagoval Świtajewski.

Rosněfť přitom minulý týden zapsalo ministerstvo financí USA na černou listinu firem, na které dopadnou sankce kvůli vměšování Ruska do bojů na Ukrajině. Evropská komise má podobný seznam představit už ve čtvrtek. Vedení Unipetrolu se však dopadu sankcí na zásobování Česka ropou neobává.

Holding bude muset řešit i odbyt

Vedle dodávek bude muset holding vyřešit v souvislosti s odchodem Eni i odbyt. Síť 125 čerpacích stanic Eni Agip totiž odkoupila maďarská společnost MOL, která je zřejmě bude zásobovat ze své rafinerie Slovnaft v Bratislavě. Česká rafinérská tak přijde o část trhu.

Świtajewski se včera na toto téma nechtěl vyjádřit, podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze by to však neměl být pro společnost problém. „Pumpy Eni přecházejí do vlastnictví MOL, takže spíš čekám, že to bude zásobovat Slovnaft. To by ale mohl nahradit export,“ míní Hlinomaz. 

Evropský rafinerský průmysl prochází kvůli nadbytku výrobních kapacit a klesající spotřebě pohonných hmot krizí. I proto Unipetrol ve středu oznámil rekordní ztrátu za druhé čtvrtletí ve výši 3,5 miliardy korun, způsobenou jednorázovými odpisy aktiv v rafinerském segmentu.