Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aby chudí nechudli. Trh si žádá obří rekvalifikace, zní z ekonomického fóra

  12:00
Poprvé za řadu let víc pracovních míst zaniká než vzniká. Každoroční summit Světového ekonomického fóra (WEF) se letos na rozsáhlé změny na trhu práce zaměřil. Účastníci z řad byznysových lídrů vidí řešení v mohutných programech rekvalifikace. Podle nich by se tak běžným lidem mimo jiné vyhnul pocit, že na ně pokoronavirový svět zapomněl.
Zakladatel Světového ekonomického fóra Klaus Schwab poslouchá japonského...

Zakladatel Světového ekonomického fóra Klaus Schwab poslouchá japonského premiéra Yoshihide Suga během videokonference summitu WEF. (29. ledna 2021) | foto: AP

Kvůli pandemii se summit WEF zatím nekonal fyzicky ve švýcarském lyžařském středisku Davos jako každý rok, ale v online prostoru. Reálný meeting, kterého se každoročně účastní miliardáři, ekonomové, političtí lídři, a zkrátka téměř všichni, kteří jsou v sedmimiliardové populaci světa slyšet, je odložen na léto. I přesto si však prostřednictvím technologií mohli účastníci události říct to nejdůležitější. Jedním z hlavních témat byl globální pracovní trh. 

Jak člověk vyjde z pandemické krize nezáleží jenom na tom, zdali se povolání, které si vybral v patnácti letech života, slučuje se současným nástupem práce na dálku. Víc než kdy dřív je rovněž důležité, zdali má člověk stabilní přístup k internetu, zdali žije ve městě či na vesnici a podobně.

Odsouzení chtějí pracovat. Pro firmy jde o levnou a spolehlivou pracovní sílu

Před rozdílnými „startovními čárami“ jednotlivců varuje zpráva WEF o globálních rizicích roku 2021. „Ztráta pracovních míst, prohlubování digitální propasti, narušení sociálních interakcí a náhlé posuny na trzích mohou vést k hrozným důsledkům a ztraceným příležitostem pro velkou část světové populace,“ uvádí zpráva.

Předpokládá se, že zhruba 150 milionů lidí v rozvojových zemích upadne v letošním roce do extrémní chudoby. Mezinárodní organizace práce tento týden zveřejnila data, podle kterých během pandemie skončilo 255 milionů pracovních pozic na plný úvazek. Číslo je čtyřikrát vyšší než během finanční krize v letech 2008 a 2009, upozorňuje Deutsche Welle.

Návrat do školních lavic

Jak by se daly mohutné změny na globálním pracovním trhu chytře podchytit? Většina účastníků virtuálního summitu má v tomto ohledu jasno. Podle nich udělá každá vláda nejlépe, pokud bude masivně investovat do systémů rekvalifikací. Ještě o něco lepší by podle nich bylo, pokud by se zmíněné problémy neřešily jen na úrovni národních států, ale rovněž globálně. 

Předchozí ročníky summitu v Davosu

„Výhled pracovních míst může být stále pozitivní, pokud země investují do dovedností a vzdělávání,“ uvedl například generální tajemník Mezinárodní organizace práce Guy Ryder. 

Máte obavy z chudoby? Najděte si dobře placenou práci na pracovním portálu jobDNES.cz

„Nejde jen o výdaj, ale vlastně o investici,“ myslí si o rekvalifikačních programech výkonná ředitelka WEF Saadia Zahidi. „Globální ekonomika může do roku 2030 vygenerovat 6 bilionů dolarů navíc díky investicím do zvyšování kvalifikace,“ uvedla. Státům, které nebudou investovat hrozí podle Zahidi odliv masy pracovníků do šedých zón ekonomiky.

Jak naskočit zpátky na vlak pracovního trhu

Generální tajemník OECD Ángel Gurría varoval, že pandemie na pracovním trhu zanechá jizvy. „Pokud jsou ti, kteří ztratí zaměstnání, dlouhodobě neaktivní, jejich dovednosti se zhoršují a jejich vazba na trh práce se oslabuje,“ upozornil Gurría. Zvlášť ohrožení jsou podle něj pracovníci, kterým v posledním desetiletí stagnovaly nebo dokonce klesaly příjmy.

Vládě dochází čas na schválení kurzarbeitu, hrozí nárůst nezaměstnanosti

„U těch, kteří vstupují na pracovní trh během krize, je méně pravděpodobné, že získají zkušenosti nebo školení, které by získali za normálních okolností. To může pokazit celou jejich kariéru,“ dodal Gurría.

Rekvalifikaci pracovníků by podle účastníků fóra měly podporovat i firmy. V minulých měsících se podle nich nejchytřeji zachovaly ty podniky, které využily utlumení pracovního nasazení k rozvíjení dovedností svých zaměstnanců.

Není to tak jednoduché

V programech rekvalifikací vidí budoucnost i český ekonom Jan Švejnar. Upozorňuje však, že dosavadní rekvalifikační programy nebyly tak úspěšné, jak se od nich očekávalo. 

„Z analýz, které jsou opravdu pečlivě vypracovány, vyplývá, že úspěšnost rekvalifikačních programů za posledních zhruba dvacet až třicet let nebyla příliš velká. Je potřeba, aby se lidé rekvalifikovali, na druhé straně musíme najít způsob, kdy to opravdu bude účinné. Je potřeba programy lépe zaměřit, lépe strukturovat a v každém případě je i hodnotit, protože v současné době se programy často nehodnotí,“ říká k tomu Švejnar.

Během summitu byznysoví lídři rovněž často kladli důraz na potřebu takzvaných „soft skills“, česky měkkých dovedností. Patří mezi ně komunikační schopnosti, kooperace, kritické myšlení i týmové řešení problémů. Švejnar však varuje před tím, aby se měkké dovednosti přeceňovaly. 

Pět týdnů dovolené pro všechny. ČSSD a KSČM jsou pro, firmy ji odmítají

„Příliš se na to spoléhá, je to taková mantra. Samozřejmě je to důležité zvlášť v situacích, kdy lídři mají vést týmy. Tam je důležité, aby byli schopni zaměstnance motivovat, aby skupina byla výkonná, aby se lidé v ní cítili psychicky dobře. Ale samotné soft skills společnost a ekonomiku nezachrání. To, co opravdu normální člověk potřebuje, jsou dovednosti, které korespondují s potřebou daného podniku, mezi ně často patří digitální schopnosti,“ uvádí Švejnar.

Ohrožená důvěra v systém

Zdravý trh práce je důležitý nejen kvůli peněženkám domácností, firemním účtům a státním kasám. Pověstné rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými s sebou přináší zvláštní druh ohrožení demokracie. Lidé v ekonomických nesnázích častěji nevěří v systém, cítí se zrazeni establishmentem, který sám sebe nazývá spravedlivým a častěji tíhnou k populistickým myšlenkám a extremistickým řešením. 

„Polarizace pracovní síly se nakonec stane polarizací populace. A my přejdeme ze zdravotní krize, k ekonomické a následně i k sociální krizi,“ varoval na summitu Jonas Prising, předseda představenstva a generální ředitel náborové firmy ManpowerGroup.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Google propustil 28 zaměstnanců, kteří stávkovali kvůli smlouvě s Izraelem

18. dubna 2024  19:30

Společnost Google propustila 28 zaměstnanců, kteří protestovali proti smlouvě, kterou firma...

Senátor Kennedy tepe Strnadův holding. Nechce prodat výrobce munice do Česka

18. dubna 2024  18:22

Nákup amerických výrobců munice a střeliva ze skupiny Vista Sporting Products českou zbrojovkou...

Německá nádraží dávají spát ukazatele odjezdů vlaků, spoří jim tak energii

18. dubna 2024

Vlaková nádraží v Německu zavedla úsporná opatření zaměřená na snížení spotřeby elektrické energie....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...