Jídlo podávané v letadle společnosti AirAsia (únor 2019) | foto: Getty Images

AirAsia otevírá bistro. Bude v něm stejné jídlo jako na palubě letadla.

  • 5
Jen hrstka lidí má oblibu v jídle z letadla. To se však může brzy změnit. Nízkonákladová společnost AirAsia se pověsti, která předchází jídlo z letadla nebojí a otevírá restauraci Santan, ve které si zákazníci budou moct pochutnat na stejném jídle jako na palubě.

Asijská aerolinka má s nově vzniklým projektem fastfoodové restaurace ambiciózní plány. Svou první pobočku otevřela v pondělí v Kuala Lumpur, ale věří, že v příštích pěti letech otevře více než sto poboček po celém světě. „Naším největším snem je mít jednou pobočku v New Yorku na Times Square,“ říká ředitel společnosti, Tony Fernandes.

Pro něj je otevření bistra splněním snu. „Už jako pětiletý chlapec jsem chtěl mít restauraci a letadlo. Teď mám aerolinku a své vlastní bistro. I přesto, že jsme nízkonákladová společnost, nemáme nízkou kvalitu jídla. Nabízíme ho za přijatelné ceny,“ říká Fernandes.

Chutností a kvalitou nabízených pokrmů si je největší nízkonákladový asijský dopravce jistý. „Po našem palubním menu byla veliká poptávka a všem pasažérům chutnalo, takže jsme se rozhodli vyhovět jejich přání a otevřeli jsme restauraci,“ říká generální manažerka Santanu, Catherine Goh.

Název Santan není zvolen náhodně. Jmenuje se tak totiž i menu, které AirAsia nabízí přímo v letadle. Hlavní jídlo v Santanu pořídíte přibližně za tři dolary. Objednat si můžete i kávu, čaj a dezerty. V nabídce jsou momentálně známí matadoři ze stálého menu AirAsia – kuře satay s arašídovou omáčkou či Pak Nasser’s Nasi Lemak, rýžový pokrm s chilli omáčkou.

Air Asia doufá, že nové bistro přitáhne kromě gastronomických nadšenců i západní investory. Tony Fernandes na svém profilu na LinkedInu uvádí, že projekt by mohl být prvním velkým asijským konkurentem západních řetězců rychlého občerstvení. 

Ve své kategorii Santan konkurenta nemá, jedná se totiž o vůbec první podnik na světě, který nabízí jídlo z letadla a otevřela ho sama aerolinka.