Vzorek lithia, jak ho asi nikdy neuvidíte - v kovové podobě

Vzorek lithia, jak ho asi nikdy neuvidíte - v kovové podobě | foto: Dnn87Creative Commons

Zájemce o těžbu lithia dokazuje českým úřadům, že je australskou firmou

  • 7
Společnost European Metals Holdings (EMH), která chce prostřednictvím české firmy Geomet těžit lithium u Cínovce, poskytla českým úřadům právní analýzu dokládající, že je australským podnikatelským subjektem. Premiér Andrej Babiš (ANO) několikrát upozornil na možnou provázanost EMH s Britskými Panenskými ostrovy.

„Společnost European Metals Holdings Limited poskytla relevantním českým úřadům, ministerstvu financí, ministerstvu průmyslu a obchodu, a ministerstvu životního prostředí analýzu právní kanceláře Steinepreis Paganin, která potvrzuje, že je australským podnikatelským subjektem s vlastní právní subjektivitou,“ uvedla dnes EMH. Generální ředitel EMH Keith Coughlan už v říjnu řekl, že EMH je společností se sídlem v australském Perthu.

EMH dnes zopakovala, že je veřejně obchodovatelnou společností na australské a londýnské burze. „K datu 12. října měla společnost široce diverzifikovanou strukturu 677 akcionářů, jedním z největších českých akcionářů je investiční skupina Arca Capital, která se na projektu aktivně podílí,“ dodala.

Arca Capital chce investici ještě navyšovat

Majoritním vlastníkem skupiny Arca byl dříve slovenský miliardář Pavol Krúpa, od poloviny prosince má spolu s Rastislavem Veličem a Peterem Krištofovičem rovnocenný podíl 30 procent. Zbývající desetinu vlastní Henrich Kiš.

„Na projektu se aktivně podílíme, v rámci vývoje projektu a nastavení spolupráce s dalšími subjekty probíhá z naší strany také komunikace s regionálními partnery státní správy. Současně vyzýváme k jednání i zástupce ministerstva životního prostředí a ministerstva průmyslu a obchodu včetně státního podniku Diamo,“ řekla ČTK mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková. „Co se týče výše naší investice, máme v plánu ji dále navyšovat v souladu s potřebami projektu,“ dodala.

EMH uvedla, že Geomet pokračuje v průzkumných a analytických pracích ložiska Cínovec. „Pokračují jednání s partnery projektu za účelem vytvořit tuzemský ucelený řetězec výroby a zpracování lithia, včetně komunikace s regionálními partnery státní správy,“ dodala firma.

Předvolební kauzu vyvolalo memorandum o porozumění, které na začátku října podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) právě s EMH. Babiš memorandum několikrát označil za krádež spáchanou ČSSD. Po volbách EMH uvedl, že jeho zájem o těžbu u Cínovce trvá a chce o projektu jednat s novou vládou.

04.října 2017 v 13:00, příspěvek archivován: 09.ledna 2018 v 14:39

Signing MoU with Minister of Industry and Trade, Jiri Havlicek on Monday. Another significant step in the development of Cinovec. https://t.co/HYYqGMJqn6

V svém programovém prohlášení Babišova vláda uvádí, že prošetří okolnosti, způsob a předmět uzavřeného memoranda a prověří možnosti těžby a zpracování lithia ve státním podniku Diamo. Maximální efekt z těžby všech nerostných surovin má podle nové vlády zůstat v rukou státu.