Nabíjecí stanice společnosti Tesla ve švýcarském městě Dietikon (21. října 2020)

Nabíjecí stanice společnosti Tesla ve švýcarském městě Dietikon (21. října 2020) | foto: Reuters

Tesle stoupl zisk o 131 procent. Má za sebou páté čtvrtletí v plusu

  • 49
Americkému výrobci elektromobilů Tesla ve třetím čtvrtletí stoupl čistý zisk o 131 procent na 331 milionů dolarů (7,6 miliardy korun). Jde o nejlepší čtvrtletní výsledek od vzniku společnosti. Za kvartál Tesla dodala na trh rekordních 139 300 automobilů.

Automobilka má za sebou páté ziskové čtvrtletí a blíží se ke svému prvnímu ziskovému finančnímu roku. Tržby společnosti se od července do září meziročně zvýšily o 39 procent na 8,77 miliardy dolarů (téměř 202 miliard korun). Analytici dotazovaní společnost Refinitiv očekávali tržby 8,36 miliardy dolarů (192,5 miliard korun).

Někteří odborníci pochybují o tom, že Tesla naplní svůj ambiciózní plán dodat za celý rok na trh půl milionu vozů. Automobilka si ho stanovila už před pandemií, a aby ho splnila, musela by v posledním čtvrtletí na trh dodat 182 000 vozů. Naplnění plánu jí také ztížila pandemie. Kvůli koronaviru musela zavřít svou kalifornskou továrnu. Zakladatel a majitel automobilky Elon Musk ji nicméně navzdory zákazu v květnu otevřel. 

Od začátku roku si akcie společnosti připsaly více než 400 procent. Nyní reagovaly i na zveřejnění čtvrtletních hospodářských výsledků – po konci obchodování stouply o 4,3 procenta.

,

Elektromobil