ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Tesla naúčtovala některé platby za nákup aut dvakrát, stěžují si zákazníci

  • 13
Automobilka Tesla účtovala vybraným zákazníkům z jižní Kalifornie peníze za nákup nového elektromobilu dvakrát. Problémy zřejmě souvisejí s novou bitcoinovou platební metodou, kterou Tesla před několika dny zavedla. Dotčení zákazníci však dosud nedostali od automobilky peníze zpět.

Několik zákazníků společnosti Tesla si stěžuje, že automobilka jim bez jejich souhlasu strhla z bankovních účtů až několik desítek tisíc amerických dolarů za koupi nového vozu navíc, než bylo původně ujednáno. Informoval o tom portál CNBC.

Americká automobilka Tesla nově umožňuje ve Spojených státech nakupovat elektromobily i za bitcoiny. Podle několika zákazníků však dosud tato služba nefunguje stoprocentně a vozidlo jim prodejci naúčtovali hned dvakrát. Nejproblematičtější má být elektronický systém Tesly ACH, který zpracovává zasílání nebo přijímání ověřených finančních prostředků.

Kupující v tomto případě má několik možností, jak se s podobnou situací vypořádat. Může kontaktovat přímo banku, u které se může pokusit platbu stornovat. Tato operace je však poměrně zdlouhavá a může trvat i několik týdnů. Druhou a zřejmě obvyklejší možností je komunikovat přímo se společností, která takto pochybila, tedy s Teslou, a žádat o vrácení peněz přímo ji. Oklamaní zákazníci však tvrdí, že Tesla jim však prozatím peníze nevrátila.

Pro Teslu nejde v poslední týdnu zdaleka o první problém. Před několika dny tento výrobce elektromobilů prohrál spor s americkým úřadem na ochranu zaměstnanců. Musel kvůli tomu znovu nabídnout práci zaměstnanci, kterého propustil, když se zasazoval za vznik firemních odborů. Šéfovi podniku Elonu Muskovi pak úřad také nařídil, aby smazal protiodborářský tweet zveřejněný v roce 2018.

Zhruba v polovině března pak na sebe majitel a generální ředitel automobilky Tesla a technologické společnosti SpaceX Elon Musk upozornil tím, že nabídl k prodeji svůj twitterový příspěvek. O den později se ale nabídnuté částky za něj vzdal. Podle dostupných informací činila poslední nabídka za něj až 1 121 000 dolarů, což je téměř 25 milionů korun.


Elektromobil