Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tesla pracuje na humanoidním robotovi, jenž zastane nudnou práci

  15:50
Firemní akce automobilové společnosti Tesla byla plná složitých technologických pojmů a inovací, kterým rozumí jen zasvěcení. Náročný večer však prořízl příchod tanečníka v přiléhavé bílé kombinéze a černé uzavřené helmě. Přesně takhle by měl vypadat humanoidní robot, kterého Tesla vyvíjí. Na akci to oznámil šéf společnosti Elon Musk.

Humanoidní robot Tesla Bot. | foto: Tesla

„V zásadě to nejdřív bude řešit práci, která je nudná, opakující se a nebezpečná,“ uvedl Musk po krátkém tanečku performera v robotím převleku.

Nechcete být v práci nahrazeni robotem? Udělejte prví krok sami a najděte si práci na jobDNES.cz.

„Můžete s tím mluvit a říct: ‚Prosím, seber ten šroubek a připevni ho k autu pomocí tohoto klíče.‘ Robot by měl být schopný takový úkol vykonat. Nebo mu řeknete: ‚Prosím, jdi do obchodu a dones mi následující potraviny.‘ Takové věci, myslím, že dokážeme,“ přiblížil Musk způsoby využití svého produktu.

Diverzita problémů, které mohou nastat cestou pro mléko, je tak velká, že ji nelze předem dost dobře postihnout.

Libor Přeučilvedoucí laboratoře Inteligentní a mobilní robotiky na ČVUT

První prototyp by měl být hotový už příští rok. Konkrétní název zatím nemá. Společnost ho na svých stránkách představuje jako Tesla Bota, podle zpravodajského webu Verge je jeho kódové jméno uvnitř společnosti Optimus, což latinsky znamená „nejlepší“. Stejně se jmenuje i jeden z autobotů z fikce Transformers.

Tesla Bot

Podle Muska je celkem přirozené, že chce společnost Tesla vyrábějící samořiditelná auta využít vyvinuté technologie i jinde než jen na objektech se čtyřmi koly a jedním volantem. „Tesla je pravděpodobně největší světovou společností v oblasti robotiky. Naše auta jsou v podstatě napůl vnímaví roboti na kolech,“ nechal se slyšet Musk.

AI dobývá český průmysl. Umíme předpovědět kolizi v továrně, říká expertka

„S ohledem na všechny ty neurální sítě rozpoznávající svět a orientující se ve světě dává smysl toto vložit i do humanoidní podoby,“ dodal podnikatel. Tesla Bot má mít dokonce stejný počítačový čip jako mají samořiditelné automobily a bude se orientovat pomocí osmi kamer, kterými rovněž disponují vozidla společnosti.

Co se týče fyzických charakteristik robota, měl by měřit 173 centimetrů a vážit 57 kilogramů. Vlastní silou unese 20 kilogramů a uběhne až osm kilometrů v hodině. V rámci představení těchto vlastností Musk s trochou nadsázky v hlase zažehnával obavy ohledně možných hrozeb, které by humanoidní robot mohl představovat pro člověka.

„Budete před ním moct utéct a nejspíš ho i přemůžete,“ zavtipkoval si Musk. Robota rovněž označil za „přátelského“. Místo obličeje bude mít prototyp obrazovku, na níž se budou zobrazovat „užitečné informace“.

Golem bez šému

Zahraniční média upozorňují, že Muskovy sliby týkající se nových technologií a produktů jsou velmi často předimenzované. Miliardář, inženýr a vizionář v jedné osobě si často nastavuje termíny, které není schopen plnit. Musk prodává vizi dříve než dojde k jejímu zhmotnění v realitě, varuje například agentura Bloomberg. Proto je nejspíš potřeba brát jeho představení humanoidního robota s rezervou.

Nutno též poznamenat, že vývoj robotů, kteří by byli lidem podobní nejenom fyzickou skořápkou, ale též duševní, respektive softwarovou výplní této schránky, se během předešlých let ukázal jako extrémně náročný. 

Zatímco science fiction žánr je už desítky let zaplněný roboty, kteří plánují podrobení lidstva, chladně kalkulují, pláčou, smějí se a sní, současná věda zatím nedokázala vyvinout umělou inteligenci, která by dokázala řešit víc než jen řadu předem definovaných a jasně stanovených úkolů.

V kultovním filmu Blade Runner z roku 1982 šlo pokročilé androidy od člověka poznat jen za pomoci psychologického testu.

Malý krůček pro člověka, velký krok pro robota

Elon Musk věří, že jeho robot bude schopný dojít na nákup potravin. Na první pohled jde o jednoduchý úkol, avšak pro robota je realita svým způsobem složitější. „Diverzita problémů, které mohou nastat cestou pro mléko, je tak velká, že ji nelze předem dost dobře postihnout,“ vysvětluje vedoucí laboratoře Inteligentní a mobilní robotiky na ČVUT Libor Přeučil.

Roboti hledají nové chutě a vůně. Umělá inteligence boduje i v chemii

„Umělá inteligence se dokáže naučit některým typovým situacím. Když je jim vystavena, učiní z nich úsudek a v příští, obdobné situaci se bude chovat podobně. To je princip strojového učení. Riziko spočívá v tom, že se systém nikdy předem nesetká se všemi situacemi, které mohou nastat. V případě cesty pro mléko by celá úloha začala tím, že by uživatel dal řečově povel, robot by musel porozumět řeči, interpretovat si ji, formalizovat zadání a následně si vytvořit plán činností, tedy posloupnost operací,“ vysvětluje vědec.

„Když se to velmi zjednoduší, plán by byl vzít si tašku, otevřít dveře, vyjet na ulici, dojít do obchodu, vzít mléko, postavit se do fronty, zaplatit a navigovat zpátky. Jenže u každého kroku se robot může setkat s něčím neočekávaným. Dveře mohou být zamčené, v cestě může překážet botník, chodník může být rozkopaný, robot může uklouznout a podobně,“ vypočítává Přeučil.

Navíc, jak uvádí odborník, konstrukce samořiditelného auta, v níž se chce Musk při tvorbě robotů inspirovat, je možná překvapivě o něco jednodušší než konstrukce humanoidních robotů.

„U humanoidu přibývají navíc oproti autonomnímu vozidlu mnohé inženýrské problémy. Takový robot bývá staticky nestabilní, je obtížné zajistit jej proti pádu. Jiným problémem může být zásobení takového robotu energií. V autě je poměrně výkonný agregát, který dokáže napájet počítače, motory. Spotřeba energie při složitých, rychlých výpočtech humanoidního robotu může být značná, lze tedy očekávat problém s operační dobou takového systému,“ říká Přeučil.

Autor:
  • Nejčtenější

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

ČNB může ještě snížit sazby. Pak už bude velmi opatrná, uvedl guvernér Michl

23. dubna 2024  11:56

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Portál iDNES.cz čte od nepaměti. Petr je dalším výhercem týdenní Megahry

23. dubna 2024  8:28

Jarní Megahra o peněžní prémie na portálu iDNES.cz pokračuje a po pondělím losování má již pátého...

Buď vysaďte nové stromy, nebo zaplaťte až půl miliardy, dozví se developeři

23. dubna 2024

Premium Pokud nebude možné vysadit nové stromy ve městě do kilometru od pokácených, zaplatí developeři...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...