Telefónica. Ilustrační snímek

Telefónica. Ilustrační snímek

Telefónice loni klesl zisk téměř o třetinu na 8,7 miliardy Kč

  • 53
Telefónice ČR loni klesl čistý zisk o 29 procent na 8,7 miliardy korun. Analytici čekali mírně horší výdělek. Výsledky negativně ovlivnila silná konkurence zejména v segmentu malých a středních firem i snižování mezioperátorských poplatků. Společnost navrhne vyplatit akcionářům dividendu 40 Kč jako loni.

"Jsem rád, že i v podmínkách nadále náročného ekonomického a konkurenčního prostředí jsme splnili cíle pro rok 2011. K tomu nám pomohl lepší vývoj fixních i mobilních výnosů ve druhé polovině roku. Kromě toho jsme úspěšně realizovali náš program vedoucí k efektivnějšímu vynakládání provozních nákladů," uvedl finanční ředitel Jesús Pérez de Uriguen. Dodal, že v posledním čtvrtletí roku firma zaznamenala solidní nárůst zákazníků ve všech hlavních oblastech.

Celkové konsolidované výnosy se snížily o 5,7 procenta na 52,4 miliardy korun. To bylo v souladu s odhadem. Čistý zisk o zhruba 600 milionů překonal průměrné očekávání analytiků.

Výši čistého zisku pozitivně ovlivnilo zaúčtování odložené daňové pohledávky 709 milionů Kč na Slovensku, vliv na pokles mělo naopak snížení hodnoty aktiv v roce 2010. Po očištění od těchto faktorů by zisk meziročně klesl o 5,7 procenta.

Počet mobilních zákazníků stoupl o 103 tisíce na 4,942 milionu. Množství tarifních klientů se přitom zvýšilo o 6,5 procenta na 3,05 milionu, což je rekordní podíl 62 procent. Celkové výnosy z podnikání v mobilním segmentu klesly o 8,6 procenta na zhruba 26 miliard.

Průměrný měsíční výnos na zákazníka klesl o desetinu na 424 korun. Firmě se dál snižoval počet aktivních pevných linek o pět procent na 1,6 milionu. Konkurenční Vodafone loni zvýšil počet klientů o 139 tisíc na 3,3 milionu, T-Mobile výsledky oznámí příští týden.