ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Akvizice za 82 milionů eur. České portály Hotel.cz a Spa.cz kupují Poláci

  • 2
Internetová a mediální společnost Wirtualna Polska Holding se sídlem ve Varšavě kupuje společnost Szallas Group, která zahrnuje mimo jiné české turistické portály Hotel.cz a Spa.cz. Hodnota transakce je 72 milionů eur plus čistá hotovost společnosti, která je k datu uzavření transakce odhadnuta na přibližně deset milionů eur.

Podpis dohody znamená jednu z největších akvizic v oblasti cestovního ruchu v regionu střední a východní Evropy.

Wirtualna Polska kupuje podíly od maďarského investičního fondu PortfoLion a od původních zakladatelů, mezi nimiž je jasně zřetelná i česká stopa. Pavel Kotas od roku 2007 pomáhal položit základy skupiny Hotel.cz a v roce 2014 se stal jejím většinovým majitelem. Společně s produktovým manažerem Hotel.cz Milanem Petrem, produktovým manažerem Spa.cz Richardem Šipošem, zakladatelem portálu Hotely.cz Tomášem Pětivokým a dalšími dvěma manažery, se stali akcionáři skupiny Szallas v roce 2019, kdy sloučili své české rezervační portály s maďarskými a rumunskými protějšky, aby vytvořili regionální skupinu Szallas Group.

„Jsme hrdí, že se nám v této nyní končící éře podařilo, společně s manažery a zaměstnanci Szallas Group, vybudovat silnou regionální značku a stabilní firemní zázemí. Pevně ​​věříme, že tato skvělá spolupráce byla klíčem tohoto úspěšného příběhu,“ shrnul Tibor Győrbiró, partner fondu PortfoLion. Tento venture kapitálový fond během posledního 1,5 roku uzavřel několik výjimečných obchodů a prodal své technologické investice americkým, asijským a evropským společnostem.

Největší obchod v herní historii, Microsoft kupuje Activision za 1,5 bilionu

První rezervační systém ve skupině, portál Szallas.hu, založený v roce 2007, se v posledních letech vyvinul v jednu z nejoblíbenějších služeb pro rezervaci ubytování v Maďarsku. V roce 2015, za pomoci kapitálu bank OTP a EXIM, získal tento portál investiční fond PortfoLion a podpořil růst Szallas.hu intenzivní akviziční strategií.

S PortfoLionem mohla Szallas Group nakupovat další služby v Polsku, Rumunsku a rovněž v České republice. Prostřednictvím následných akvizic a organického růstu se výnosy Szallas Group znásobily až dosáhly celkové hodnoty zprostředkovaných cestovních služeb v objemu 200 milionů eur. A to díky více než 1 milionu rezervací v období od července 2021 do června 2022, přičemž stejná hodnota, rok před akvizicí PortfoLionem, byla jen 20 milionů eur.

„Mám velkou radost, že se náš český tým řízený od ledna 2020 již novým ředitelem Danielem Göncim nejen úspěšně aklimatizoval v Szallas Group, ale rovněž prokázal, že naše produkty jsou silnými rostoucími službami a oporou skupiny i v nepříznivých časech koronavirové pandemie. To, že jsme ty předchozí dva roky úspěšně zvládli, spolu se skvělou prací našich maďarských, rumunských, polských a chorvatských kolegů, byl jistě jeden z hlavních důvodů, proč v nás Wirtualna Polska spatřila značný potenciál,“ uvedl Pavel Kotas, po dnešku již bývalý spolumajitel Szallas Group.

Podle Kotase s jejich zkušenostmi a zázemím v online podnikání, budou české hotely jednoznačně těžit z rostoucího počtu turistů z okolních zemí cestujících do České republiky. Čeští turisté mohou naopak profitovat z lokální zákaznické péče a přizpůsobených rezervačních služeb pro své cesty do ještě více destinací střední, jižní a východní Evropy.

Lotyšská PET Baltija koupila od Silonu firmu Tesil Fibres za stovky milionů

Szallas Group je schopna úspěšně konkurovat významným globálním hráčům, i když byl sektor cestovního ruchu hluboce zasažen pandemií covidu-19. Skupina právě díky spojení s českou firmou rozšířila své portfolio o specializované online turistické produkty nabízející lázeňské pobyty nebo cestovní poukazy. Szallas Group nyní nabízí ubytování v celkem 87 tisíc zařízeních, které se po transakci mohou rozrůst až na sto tisíc.

„Chceme pokračovat v růstové trajektorii, kterou jsme vytvořili spolu s PortfoLionem, dalšími akvizicemi a organickým růstem v regionu střední a východní Evropy. Stát se členem tak velké a rychle rostoucí skupiny, jako je Wirtualna Polska Holding, otevírá nové příležitosti pro náš skvělý tým, čítající 350 zaměstnanců, zejména ohledně našeho polského portfolia,“ řekl József Szigetvári, CEO Szallas Group.

Očekává se, že transakce bude oficiálně dokončena během podzimu, po schválení maďarským antimonopolním úřadem.

„Akvizice Szallas Group je naší první zahraniční investicí a přelomovým okamžikem v historii holdingu Wirtualna Polska,“ říká Jacek Świderski, CEO společnosti Wirtualna Polska Holding S.A. „Kompetence Józsefa Szigetváriho a jeho týmu nás nesmírně potěšily, neboť předvedl, jak úspěšně podnikat v konkurenci globálních platforem na lokálním trhu. Věříme také v potenciál cestovního ruchu jako celku. To potvrdily finanční výsledky našeho vlastního turistického produktu Nocowanie.pl, který ve druhém čtvrtletí 2022 vykázal rekordní tržby ve své historii,“ dodal Świderski.