Saab

Saab | foto: Reuters

Švédsko stále věří v záchranu domácího Saabu

  • 6
Švédsko se stále nevzdává naděje na záchranu domácí automobilky Saab. Americká matka General Motors sice pokračuje v likvidaci této ztrátové divize, přesto ještě zvažuje další nabídky. A právě této poslední naděje se Švédsko chytá, informuje agentura Reuters.

"Zastavujeme provoz Saabu," uvedl prozatímní ředitel GM Ed Whitacre na autosalonu v Detroitu. Místopředseda správní rady GM Bob Lutz upozornil, že uzavírání divize bude pokračovat, pokud se neobjeví nabídka, která by byla "finančně výhodnější než postupné ukončování jejích aktivit".

"Naším dojmem je, že zvažování nabídek stále pokračuje. Na základě toho existuje malá šance, že bude Saab prodán," řekl agentuře Reuters státní tajemník švédského ministerstva průmyslu Joran Hagglund.

"Času je ale samozřejmě málo. Kvůli skutečnosti, že již zahájili likvidační proces, je čas omezený," dodal.

Nevzdává se ani Spyker

V prodej doufá rovněž nizozemský výrobce luxusních vozů Spyker, který minulý týden předložil zlepšenou nabídku na převzetí Saabu. "Rozhovory stále pokračují," řekl generální ředitel nizozemského podniku Victor Muller. - čtěte Spyker předložil GM zlepšenou nabídku na koupi Saabu

Odborový svaz IF Metall již v pátek uvedl, že vedení Saabu se rozhodlo pro soudní likvidaci podniku. Saab vyrábí automobily od roku 1949 a součástí GM je od roku 1989, od té doby je však téměř nepřetržitě ztrátový. Firma zaměstnává v zemi zhruba 3 400 lidí a má asi 1 100 dealerů. Analytici varují, že pokud se Saab zavře, o práci přijde osm tisíc lidí.

,