Autobus společnosti RegioJet

Autobus společnosti RegioJet | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Dopravce Student Agency nekale vytlačil z trhu konkurenta, rozhodl soud

  • 33
Dopravce Student Agency má firmě Asiana zaplatit 11,7 milionu korun. Rozhodl tak dnes Krajský soud v Brně. Student Agency podle rozsudku způsobila takto vysokou škodu společnosti Asiana tím, že ji v letech 2007 a 2008 vytlačila z trhu autobusové dopravy na trase Praha-Brno predátorskými cenami.

Právníci obou stran si nechali lhůtu pro podání odvolání k Vrchnímu soudu k Olomouci.

„S rozsudkem nesouhlasíme, škoda byla špatně spočítána a budeme se odvolávat. Soud vycházel primárně ze znaleckého posudku, kde znalec špatně kalkuloval nižší počty nasazovaných autobusů na lince a tím uměle navýšil ušlý zisk,“ uvedl v reakci na rozsudek mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.

Asiana ve sporu původně požadovala po Student Agency, kterou vlastní podnikatel Radim Jančura, sumu 23 milionů korun. Svůj požadavek později snížila na 16 milionů korun. Soud však tuto částku na základě předložených faktur snížil na 11,728.615 korun. U části faktur podle soudu totiž nebyla prokázána souvislost s projednávaným případem.

Asiana začala provozovat autobusovou linku z Prahy do Brna koncem roku 2007 a zhruba po třech měsících skončila. Jízdenka stála 50 korun a za tuto cenu začala jezdit na konkurenčních spojích i Student Agency, po odchodu Asiany je zvýšila na 95 korun. Jančuru potrestal za jednání v boji proti Asianě pětimilionovou pokutou antimonopolní úřad, potvrdily ji soudy všech stupňů.

Podobný problém se objevil v Česku i letos na jaře. Student Agency, nyní pod značkou RegioJet, na některých autobusových linkách dominovala a nový dopravce FlixBus šel s cenami ještě pod svého konkurenta. Jančura kvůli tomu viní FlixBus z nekalé soutěže.