ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

EU vadí cizí, státem dotované firmy. Omezí jejich přístup k veřejným zakázkám

  • 13
Státem podporované mimoevropské firmy budou mít zřejmě složitější cestu k veřejným zakázkám v zemích Evropské unie. Podle Evropské komise totiž tyto podniky často získávají navrch nad evropskou, státem nedotovanou, konkurencí. Obavy jsou hlavně ohledně působení čínských firem v EU, ačkoli návrh opatření z pera unijní exekutivy Čínu přímo nejmenuje.

Evropská komise (EK) ve středu představila návrh nových pravidel, která jí umožní podrobně prověřovat a omezovat velké akvizice či účast ve veřejných tendrech. Opatření se má týkat firem, které do EU přichází ze zahraničí a které jsou zároveň dotovány svým mateřským státem. 

Podle agentury Bloomberg přichází návrh nových pravidel jako odpověď na řadu stížností od evropských podniků. Těm vadí, že se zejména čínským společnostem často nemohou v konkurenčním boji rovnat, a to kvůli státní podpoře, kterou tyto firmy dostávají.

EU chystá regulaci umělé inteligence. Experti se obávají odlivu mozků

EU má již několik desítek let podrobná pravidla regulující státní podporu pro vlastní firmy, dosud však neřešila tento problém u společností ze třetích zemí. 

„Chceme, aby všechny firmy, které podnikají v Evropě, ať pocházejí odkudkoli, respektovaly naše pravidla,“ prohlásila ve středu místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, podle níž nová pravidla zajistí spravedlivé podmínky pro firmy z celého světa.

Vestagerová zároveň uvedla, že Čínu považuje za rivala Evropské unie. „Chceme se ujistit, že nebudeme závislí na někom, s kým zároveň systémově soupeříme,“ řekla místopředsedkyně.

Podle návrhu komise budou mimoevropské firmy povinně hlásit svůj záměr převzít jakoukoli společnost z EU s ročním obratem na unijním trhu nejméně 500 milionů eur (13 miliard korun), pokud bude státní příspěvek činit nejméně 50 milionů eur. 

Stejnou povinnost budou mít společnosti v případě, že budou mít zájem o veřejnou zakázku přesahující 250 milionů eur (6,5 miliard korun). Komise však bude moci zahájit podrobné šetření podle vlastního uvážení i v jiných případech.

Po posouzení bude moci unijní regulátor nařídit firmám nápravu situace, například vrácení části státní pomoci, nebo bude moci operaci zcela zakázat. EU chce mít rovněž možnost pokutovat společnosti až deseti procenty jejich ročních příjmů, pokud zjistí, že firma nespravedlivě těží ze zahraničních dotací. 

,