Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vztahy na pracovišti má vyřešit software. Pomůže vybrat lepší tým

  • 10
Nábor lidí a tvorba pracovních týmů je pro oddělení lidských zdrojů zejména u větších společností stále komplikovanější. Nízká míra nezaměstnanosti navíc v některých oborech téměř úplně vysála pracovní trh. Český start-up PurposeFly se snaží vylepšit fungování a ladění tymů. Jeho služba ladí vztahy na pracovišti údajně lépe, než by to zvládl nadřízený.

Český startupový projekt PurposeFly má firmám usnadnit vytvoření lépe fungujícího pracovního prostředí. Jeho vlajková loď, služba familiárně nazvaná Frank, si bere za úkol vyhodnocení neformálních vazeb mezi pracovníky z dat, které sami na základě několika dotazů vyplní.

Frank se primárně zaměřuje na pozitivní odezvu mezi kolegy na pracovišti a jejich profesionálními vztahy. Výstupem je soubor grafů, které vam ukazují, kdo je na koho napojen a kdo je pro koho důležitý v jednotlivé oblasti. Na zakladě těchto dat poté dostanete analýzu, která vám řekne aktuální stav jak si daný tým právě stojí a jak je mezilidsky nalazen.

„Není v moci vedoucího týmu mít v každém okamžiku přehled o mezilidských vztazích či individuálním vývoji členů jeho týmu,“ vysvětluje ideu programu Frank jeho duchovní otec Fabián. Ten na rozdíl od podobných HR aplikací jako Gallup sleduje především jednotlivce a jejich vztahy v týmu jako celku.

Zaměření na emoce

Frank se více než na osobní výkon soustředí v modelových situacích na pocity jednotlivých pracovníků v kolektivu a podle nich navrhuje optimalizaci prostředí. Může tak pomoci například ve chvíli, kdy do zavedeného týmu nastupuje nováček, nebo „spárovat“ budoucí kolegy na základě jejich pracovní orientace i osobnostních rysů.

Službu, která má za sebou 11 měsíců prodeje si už vyzkoušelo desítky firem, mezi nimi i Česká spořitelna, Škoda Auto, Alza nebo Deloitte.

„Franka jsme zařadili jako součást takzvaného Deloitte Experimental Labu. Tam zařazujeme inovativní řešeni s vysokým potenciálem stát se standardní součásti nástrojů moderního HR manažera,“ uvádí Pavel Šimák, ředitel Deloitte pro oblast globálních sdílených podnikových služeb. Česká spořitelna zase využívá software pro nastavení svých mladých týmů.

Firmy přes noc nezmění

Sám Fabián přiznává, že fungování korporací se nezmění ze dne na den. PurposeFly tak u větších klientů, jakými je i Česká spořitelna, zkoumá menší týmy, na základě kterých chce popisovat širší korporátní prostředí. K tomu by měly sloužit produkty z jejich dílny – něco jako podprogramy Franka – které se zaměřují na efektivnější osobní komunikaci mezi jednotlivci na pracovišti.

„Myslíme, že budoucnost patří firmám schopným se rychle měnit a reagovat na měnící se podmínky zvenčí,“ uzavírá Fabián. Dodává, že někdejší šroubovaná organizační struktura je v dnešní době již passé. S lidskými zdroji má zkušenosti již z minulosti.

V roce 2007 založil konzultační firmu Jet Minds, kterou po čtyřech letech prodal do kalifornského Mountain Veiw ležícího v sousedství startupového úlu Palo Alto. Za firmu s obratem padesát milionů korun inkasoval s partnery vyšší desítky milionů korun.