Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Staropramen následuje Prazdroj. Piva zdraží v průměru o tři procenta

  • 85
Staropramen, který je dvojkou na pivovarském trhu v Česku, zdraží od 15. října svá piva v průměru o tři procenta. Dotkne se to především sudového a tankového piva. Od listopadu podraží také polovina balených piv. Staropramen tak následuje největší tuzemský pivovar Plzeňský Prazdroj, který zvýšil ceny od října.

Průměrně se ceny tuzemské pivovarské dvojky zvýší o tři procenta, což znamená asi 40 až 60 haléřů na půllitr. Sdělil to mluvčí společnosti Pavel Barvík. Zdražení se podle něj netýká celé produkce firmy.

"Naše společnost byla nucena upravit ceny vybraných balení piv, jelikož došlo k růstu cen vstupních surovin, energií a distribučních nákladů," zdůvodnil zdražení mluvčí Staropramenu. Co se týče vstupních surovin, zvýšily se podle něj především ceny sladovnického ječmene. Sudové a tankové pivo firma zdražovala naposledy v polovině loňského prosince, lahvová a plechovková piva letos v únoru.

Nezdražena zůstane téměř polovina nabízených položek balených piv. Na současné úrovni zůstanou také ceny dvou prodejně významných sudových balení, padesátilitrových sudů piva Staropramen Světlý a Ostravar Premium.

"Zachováním cen u vybraných balení chceme zmírnit dopad změny cen na spotřebitele našich piv a také naše obchodní partnery," podotkl Barvík.

Kromě Prazdroje a Staropramenu žádný jiný výrobce zatím zvýšení cen neohlásil. Podle zdrojů z pivovarského prostředí je však jen otázkou času, kdy se k lídrům trhu se zdražením přidají ostatní.

Pivovary Staropramen jsou za Plzeňským Prazdrojem dlouhodobě dvojkou na českém pivním trhu, na němž mají zhruba 15procentní podíl.

,