Software zadarmo už začal vynášet

Návrat ze ztráty zpět do černých čísel se v loňském roce podařil největšímu českému výrobci kancelářských programů. Společnost Software602, která svůj hlavní produkt nabízí zdarma a inkasuje až za prodej doplňků a služeb, zakončila po předloňské sedmimilionové ztrátě rok 2001 ziskem dvou milionů korun. Tržby dosáhly 43,74 milionu.

Firma, z níž na počátku devadesátých let vzešel textový editor T602, počítá s dalším vylepšení svého hospodaření i pro letošek. Za první pololetí mají výnosy dosáhnout 28 milionů korun a zisk čtyř milionů. Podle generálního ředitele Software602 Richarda Kauckého činí konzervativní odhady pro celoroční výsledky s výnosy 52 až 56 milionů a ziskem mezi třemi a šesti miliony.

Podobný plán měla společnost už pro loňský rok, skutečnost však nakonec zůstala mírně za tímto očekáváním. Richard Kaucký to připisuje výpadku příjmů ze státní správy, které by však měly připlynout do firmy letos.

Počet registrovaných licencí klíčového produktu - kancelářského balíku PC Suite nabízejícího alternativu k MS Office od Microsoftu - dosáhl v současné době 1,5 milionu. Z toho asi pětina připadá na Českou republiku.

Ze zahraničních registrací tvoří asi 40 procent Spojené státy, následují Kanada, Británie a Brazílie. „Investice se začínají vracet a naše pozice v zahraničí se upevňuje. Značka je stále známější, evidujeme více požadavků na lokalizaci i do jiných jazyků než je angličtina,“ tvrdí Kaucký.

Ziskovost svých zahraničních poboček - slovenské a americké - Software602 nezveřejňuje. Spolu s dceřinými společnostmi se loni celkový obrat skupiny Software602 vyšplhal na 110 milionů korun. „V zahraničí jsme zaznamenali meziroční nárůst přes dvacet procent. Letos za první pololetí to bude více než padesát procent a zhruba stejné předpokládáme i zlepšení za celý rok,“ dodává Kaucký.

Majoritním akcionářem firmy je s 55 procenty Richard Kaucký, zbývající díl připadá na drobné podílníky. Od roku 1997, kdy společnost navýšila základní jmění prostřednictvím emise akcií, se cenné papíry Software602 obchodují v RM-Systému. Zde se jejich cena dlouhodobě pohybuje těsně pod hranicí tří set korun.