ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Smartwings získaly dvoumiliardový úvěr, pomohou čtyři tuzemské banky

  • 65
Letecká společnost Smartwings dostala úvěr ve výši 2 miliard korun se splatností šest let za účelem zmírnění dopadů pandemie nemoci covid-19. Úvěr poskytne hned čtveřice českých bank a podle společnosti je zajištěn ručením Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP).

Za ručení uhradí společnost Smartwings společnosti EGAP, tedy státu, odměnu ve výši téměř 200 milionů korun. Úvěr pak aeroliniím poskytne UniCredit Bank, Komerční banka, Československá obchodní banka i Česká spořitelna.

Součástí transakce je také dohodnutá významná finanční podpora od českých akcionářů, zejména společnosti Unimex Group, bez které by čerpání úvěru od společnosti EGAP nebylo možné. Společností realizovaná restrukturalizační opatření, včetně podpory od leasingových společností, přinesou Smartwings dalších zhruba 5 miliard korun.

Kvůli pandemii zaznamenala společnost mimořádný pokles příjmů. Vzniklou situaci Smartwings do této doby řešila řádným moratoriem s podporou věřitelů. To bylo ukončeno v pátek 26. 3. 2021.

Půjčka od společnosti EGAP a další opatření ve svém souhrnu převyšují 7 miliard korun. To tak podle společnosti vytváří dostatečnou finanční rezervu pro plnou obnovu letového provozu.

„Čerpání půjčky završuje proces moratoria a umožňuje Smartwings pokračovat v provozu v následujícím období. Vážíme si důvěry, kterou v této složité době v nás mají tuzemské banky ve spolupráci s EGAP,“ řekl předseda představenstva Smartwings Jiří Šimáně.

Smartwings patří k nejvýznamnějším společnostem na trhu charterové letecké přepravy v regionu střední Evropy. Kromě České republiky, kde pod značkou Smartwings provozuje pravidelné linky do desítek destinací, působí v Polsku, Francii, Maďarsku, na Slovensku a Kanárských ostrovech.

Společnost uvedla, že Česká republika je jedinou zemí Evropy, která pro odvětví letecké dopravy nepřipravila žádný program podpory. V důsledku pandemie onemocnění Covid 19 a navazujících opatření skupina Smartwings propustila na 600 zaměstnanců a realizovala celou řadu restrukturalizačních opatření. I díky úvěru by však měla být plně připravena na provoz nadcházející letní sezóny. Flotila Smartwings nyní čítá 42 letadel.