Přejímka vozů v depu Zličín

Přejímka vozů v depu Zličín | foto: DP Praha

Miliardy pod stromeček. Vlaky v metru bude spravovat Škoda transportation

  • 14
Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) uzavřel krátce před Vánoci se společností Škoda transportation novou smlouvu na zajištění kompletní údržby rekonstruovaných souprav pražského metra typu Škoda 81-71M. Ty jezdí na trasách A a B a smlouva se Škodovkou zajistí prodloužení jejich životnosti o dalších 15 let. Velikost podepsaného kontraktu dosahuje téměř 15 miliard korun.

Nová smlouva mezi DPP a Škodou transportation spadající do skupiny PPF navazuje na kontrakt, jehož platnost končí 15. 12. 2020 a představenstvo DPP ji schválilo na svém zasedání krátce před Vánoci. Nová smlouva poběží do 31. 12. 2035, přičemž Škoda transportaiton bude u vlakových souprav Škoda 81-71M kompletní servis.

Podle tiskové zprávy DPP se městskému podniku povedlo oproti stávajícímu kontraktu ušetřit. Za servis 93 souprav vlaků v metru dá dopravní podnik 14,587 miliard, původní cenový návrh společnosti ŠKODA Škoda transportation byl o 510 milionů korun vyšší.

V současnosti jezdí v pražském metru na trasách A a B 93 rekonstruovaných souprav typu 81-71M. Vlaky mají od začátku provozu, po provedené rekonstrukci, najeto od cca 555 tisíc km (poslední vlak uvedený po modernizaci do provozu v roce 2011) po cca 1,358 milionu kilometrů (u nejstarších vlaků nasazených do provozu v roce 2001).

Prodloužení životnosti o 15 let

„O nových podmínkách full service pro vozy 81-71M pražského metra jsme jednali celý tento rok. Výsledkem je nová smlouva o údržbě díky níž se prodlouží jejich životnost o dalších cca 15 let,“ uvedl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel DPP a dodal:

Podnik vypsal zakázku formou oslovením konkrétní firmy. Podle Witowského bylo toto rozhodnutí dáno tím, že Škoda Transportation jakožto výrobce souprav vlastní práva na jejich dokumentaci. „S odkazem na zákon o zadávání veřejných zakázek je v tuto chvíli jediným možným dodavatelem údržby vozů,“ doplnil Witowski.

Dopravní podnik si před podpisem smlouvy nechal vypracovat dva právní rozbory od advokátních kanceláří AK Havel & Partners a AK ROWAN LEGAL a ekonomickou analýzu od auditorské společnosti Deloitte.

DPP provozuje na třech linkách metra 61 stanic. Roční provoz metra vyjde na několik miliard korun. DPP je největší městskou firmou a zaměstnává skoro 11 000 lidí. Praha dotuje DPP více než 13 miliardami korun ročně.