Škoda Kodiaq

Škoda Kodiaq | foto: Škoda Auto

Škoda Kodiaq chce „narukovat“ do armády, projde testováním

  • 224
Mladoboleslavská Škodovka by se s novým terénním vozem Kodiaq ráda probojovala do armády. Ministerstvo obrany plánuje část starších terénních vozidel nahradit novějšími. Zájem o chystanou soutěž má i Jeep, Toyota nebo Land Rover.

Podle týdeníku Euro, který zprávu přinesl, proběhne za dva týdny ve vojenském újezdu Březina u Vyškova dvoudenní testování vozů, které by mohly nahradit stárnoucí speciální vozidla značek UAZ, Land Rover a bojové Land Rover Kajman.

List uvedl, že v úterý v Mladé Boleslavi proběhla předváděcí akce s účastí vybraných poslanců, vojenské policie a Vojenského zpravodajství.

Škoda Auto na dotaz iDNES.cz zájem potvrdila. „Oslovili jsme několik zástupců IZS, Policie ČR nebo Armády ČR s cílem představit sériovou podobu nového modelu Kodiaq a jeho využití,“ uvedl mluvčí Vítězslav Pelc.

Prohlédněte si Škodu Kodiaq

Z jeho odpovědi je však zřejmé, že žádné konkrétní detaily a požadavky dojednány nejsou. „Pokud by v budoucnu vznikl požadavek na speciální úpravu vozu Škoda Kodiaq, s ohledem na specifické potřeby našich zákazníků, jsme připraveni o něm jednat,“ dodal s tím, že automobilka má zájem účastnit se každého transparentního výběrového řízení.

Podle Eura v úterý do mladé Boleslavi dorazil i místopředseda sněmovního výboru pro obranu Bohuslav Chalupa (ANO). „Škoda Kodiaq je moderní vozidlo do středně těžkého terénu, pro ozbrojené složky jde o zajímavou možnost,“ myslí si. Podle něj je Škoda připravena na modifikaci vozů, mimo jiné i na pancéřování.

Testování v újezdu Březina se podle Eura zúčastní i Toyota, Jeep, Land Rover nebo arabské obrněné vozidlo NIMR, které se montuje ve státním podniku VOP CZ v Šenově u Nového Jičína.

19. listopadu 2016