ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Prodej škodovek klesl za pololetí o třetinu, červen byl optimističtější

  • 3
Škoda Auto se v první polovině letošního roku musela vyrovnat s propadem prodejů bezmála o třetinu. V úhrnu za leden až červen jí klesl odbyt o 31,3 procenta na 426 700 vozů. V posledním měsíci se už ale Škodě dařilo ztráty umazávat.

V červnu už totiž automobilka vykázala meziroční pokles pouze o 16 procent po květnovém propadu o více než 45 procent.

Celý koncern Volkswagen v pololetí dodal zákazníkům 3,893 milionu vozů. Jeho odbyt se tak meziročně snížil o 27,4 procenta.

Kvůli koronavirové pandemii musela Škoda Auto odstavit na šest týdnů výrobu ve všech třech tuzemských závodech – v Mladé Boleslavi, Kvasinách a ve Vrchlabí. Produkce se znovu rozjela teprve koncem dubna.

Škoda Auto vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s lokálními partnery.

Potíže mají i další firmy, propouštějí tisíce lidí

Mladoboleslavská Škoda je jen jednou z mnoha automobilek, které se potýkají s červenými čísly. Německý automobilový koncern Daimler v pátek oznámil provozní ztrátu za druhé pololetí ve výši 1,68 miliardy eur (téměř 45 miliard korun).

Úspěšný šéf Škody náhle skončil, prohrál boj o moc

Ztráta je ovšem nižší, než očekávali analytici. Koncern teď pracuje na snižování nákladů a podle zdrojů z podniku, na které se odvolává agentura DPA, hodlá v příštích letech zrušit až 20 tisíc pracovních míst. V současnosti zaměstnává kolem 300 tisíc lidí.

Daimler uvedl, že výsledky ve druhém čtvrtletí podpořilo překvapivě silné oživení automobilového trhu a solidní výkon za červen. „Před námi je však stále spousta práce,“ upozornil šéf podniku Ola Källenius. Dodal, že firma musí dál pracovat na snižování nákladů a úpravě výrobních kapacit. Kompletní výsledky za letošní druhé čtvrtletí zveřejní Daimler příští týden ve čtvrtek.

,