Skanska, centrála v Praze

Skanska, centrála v Praze | foto: Profimedia.cz

Skanska chystá v Česku expanzi, navyšuje kapitál

  • 6
Největší hráč na českém trhu stavebních prací, firma Skanska, chystá v tuzemsku další velkou expanzi a zcela mění své uspořádání. Vyplývá to z materiálů společnosti, které poslala na obchodní rejstřík.

Švédští majitelé kolosu dosud své aktivity v Česku a na Slovensku řídí přes firmu Skanska CZ, v závěru loňského roku však nově založili společnost Skanska CS. Ta bude nyní stát v čele nového holdingu, který bude řídit další čtyři dcery vytvořené podle oborů, například dopravní stavitelství či reality.

Základní kapitál Skansky CS bude oproti Skansce CZ trojnásobný: přes tři miliardy korun.

Mluvčí firmy Ondřej Šuch nové plány nepotvrdil ani nevyvrátil. Firma je oznámí dnes. Sdílný nebyl ani mluvčí švédské Skansky Peter Gimbe.

"Naše podnikání v Česku je velmi úspěšné a počítáme s jeho dalším růstem," uvedl Gimbe.

Nová firma bude stát na čtyřech pilířích
Do nového holdingu Skanska CS budou podle informací MF DNES patřit další čtyři části, a to Skanska CZ, pod niž budou spadat nynější divize pozemní stavitelství, technologie a betonové konstrukce, Skanska DS (dopravní stavitelství), Skanska Reality (development) a Skanska Servis (služby).

Podle znaleckého posudku firmy počítá Skanska v příštích letech s dalším růstem tržeb. Velký skok čeká hlavně v oblasti developerských projektů, tržby mají stoupnout o čtyřicet procent. Větší nárůst čeká firma na Slovensku.

Česká Skanska měla mít loni podle plánu tržby 34 miliard korun. Navzdory boomu ve stavebnictví firma v posudku uvádí, že loni došlo spíše k poklesu tržeb o několik procent. Zisk má dosáhnout půldruhé miliardy korun.

Skanska je na českém trhu největší stavební společností, vznikla z bývalé firmy IPS. Mateřská Skanska ze Švédska je celosvětově třetí největší stavební firmou, která zaměstnává 55 tisíc lidí. Loni u nás Skanska dokončila například stavbu nového ústředí ČSOB v pražských Radlicích, tunel Sitina a část dálnice D2 v Bratislavě, obchodní centrum spojené s autobusovým nádražím v Českých Budějovicích, obchodně administrativní centrum E-Gate v Praze 6.

,