Diskuze

Fanoušci pláčou, sázkové firmy z nezdarů favoritů profitují

Několik překvapivých zaváhání hokejových velmocí, zejména Česka, na které u nás lidé sázejí nejvíce, nahrává bookmakerům sázkových kanceláří. Jen u Tipsportu vsadili lidé na vítězství českého týmu v úvodních zápasech 25 milionů korun. Tým však minimálně dvakrát překvapivě zaváhal, výhry tedy braly společnosti.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J84o36s53e83f 11T23r93ö13g44l

14. 5. 2013 14:51

Sázkaři pláčí hlavně proto, že jsou ochotni vsadit své peníze, aniž by se před tím poučili o matematické a ekonomické podstatě kurzového sázení. Řadový sázkař bohužel nezná několik věcí, které jsou pastí na jeho peníze při sázkách:

1) Význam kurzu. Kurz je převrácená hodnota pravděpodobnosti výsledku zápasu. Tu lze přesně určit jen tehdy,pokud rozhoduje náhoda (číselné hry apod.), u sportu ji lze jen odhadnout. Od toho má SK bookmakery. Výhoda bookmakera je v tom, že se sledování sportu věnuje profesionálně, a také v tom, že vidí, jak lidi sází. Tomu lze kurzy průběžně přizpůsobovat eventuálně odstranit vlastní zjevnou chybu. Nevýhoda bookmakera je v tom, že musí odhadnout všechny možné výsledky zápasu a součet pravděpoodbnosti všech možností mu musí dát 100%, tj. když jednoho soupeře přecení, musí druhého podcenit. Výhodou sázkaře je v tom, že nemusí sázet na vše, ale může si vybrat. Nejvýhodnější k sázení jsou právě ty kurzy, kde je výrazný rozpor mezi očekáváním sázkaře a vypsaným kurzem, tj. kde se pravděpodobně bookmaker spletl a možnost podcenil.

2) Výhernost. Vypsané kurzy jsou proti teoretickým (1/P) sníženy o tzv. výhernost. Ta bývá obvykle 0,9 (10% snížení), některé sázky mají ale třeba jen 5%, některé zase více. SNížení do 10% lze považovat za jakýsi polštář sázkovky pro její režii, vyšší bych považoval spíše za nemravnost a rozhodně na takové kurzy nesázel, jsou nevýhodné. Výhernost se snadno pozná u vyrovnaných příležitostí, např. zápas dvou rovnocenných soupeřů by měl mít kurz 2-2, ale bývá 1,8-1,8.

3) Akumulační sázky. Výhernost má značný dopad na akumulační sázky, čím více kurzů se navzájem násobí, tím se výhernost snižuje. Když vezmeme dva kurzy s výherností 0,9 (10% snížení), pak výhernost jejich AKU sázky už je 0,81 (19% dolů) (0,9*0,9), u 10-AKU sázky už je 0,35 (0,9 na 10), u 20 AKU už jsme na desetině teoretické výhry, čímž se předvídání výsledků dostává do kategorie pustého štěstí. I proto se sázkovky těmito šťastlivci rádi chlubí.

1 0
možnosti

A sme u těch bookmakerů. Ještě před 5-10 lety to byl čistě souboj sázkaře a bookmakera. Páč bookmaker musel skutečně "nastřelit" první kurz a pak ho přizpůsobovat postupně podle toho jak lidi sází (proto ten polštář). Dřív měla sázkovka x-desítek specialistů. Dnes jim stačí zaměstnat a zaškolit pár administrátorů na sledování sázkařských burz a počáteční riziková "střelba" odpadá. Díky tomu dnes u řady sázkovek už není ta rovina 1,8 ale někdy i třeba 1,9 nebo leckde i 1,92 sem i viděl.

0 0
možnosti

Ale furt to je prd proti burze kde je rovina 2:2. Potom se teda platí polatek z toho co člověk nahraje ale i to je u betdaqu údajně už 2,5%. U Betfair je to furt 5% mám takovej pocit. Ale už dlouho v tom nejsem tak zainteresovanej..

0 0
možnosti

J20o38s96e36f 58T31r90ö95g23l

14. 5. 2013 15:11

Pokračování

4) Manipulační poplatek. Tn představuje vlastně další snížení kurzu a skryté snížení výhernosti. Naštěstí už jsou MP na ústupu.

5) Národní hrdost. Sázet u české sázkovky na český tým je nevýhodné. Právě proto, že přijde hafo svátečních sázkařů dát si svou stovku "na ty naše", bývá obvykle nevyrovnaná výše sázek na oba soupeře a bookmakeři tomu přizpůsobí kurz, aby byla sázkovka v plusu, ať už vyhraje kdokoliv. Srovnejte si  kurzy u internetových sázkovek a u našich a uvidíte. Toto srovnání je sice díky internetu jednodušší a podhodnocení kurzů tím pádem obtážnější, nicméně se děje stále. Naopak za úvahu obvykle stojí kurzy na soupeře.

6) "Tutovky. Pro bookmakera je nejobtížnější matematicky odlišit cca vyrovnané soupeře (kdo je o jak malý kousek lepší), nejhodnotnější kurzy proto bývají "kolem dvou" na na první pohled vyrovnané zápasy. Naopak odhadnout kurz na favorita je snadnější, navíc s přihlédnutím k výhernosti nebývají mezi těmito kurzy žádné sázeníhodné. Pokud někdo vsadil na Rusy proti Francii v kurzu okolo 1,02 nebo 1,01), měl peníze raději propít. Znamená to, že pravděpodobnost podobné prohry je cca 10%, nicméně možná výhra jen 1% ze vsazené částky. A pokud si někdo takto "vylepší" AKU sázku, vlastně si jí výrazně zhorší, viz bod 3. Na druhou stranu nemá ani moc cenu vsázet na úplné outsidery. Kurz na Francii kolem 10 neodpovídá risku, viz starší statistiky tohoto týmu proti favoritům.

Takže lidi, než vsadíte, tak počítejte.

0 0
možnosti

AKU sázky nemaj absolutně smysl. Je to stupidita sázkařů, že jdou do AKU sázek.

0 0
možnosti

J58o11s61e91f 35T66r58ö37g53l

14. 5. 2013 15:21

ZCela výjimečně, když se najdou dva dost nadhodnocené kurzy, pak má smysl je vsadit do AKU. Nicméně je tu samozřejmě riziko, že si výhodný kurz zazdíte, já bych to sázel spíše sólo.

0 0
možnosti

J55o32s32e32f 61T33r16ö69g91l

14. 5. 2013 15:19

Souhrn:

1) Nevsázejte AKU sázky, max. dvoj-AKU v případě, že najdete dva zjevně nadhodnocené kurzy (v tom případě se násobí chyba bookmakera). Čím delší plachta, tím horší, to je lepší koupit si los. Sem patří i oblíbené kombinační sázky, to je vyšší level pasti.

2) Nevsázejte "tutovky", nevyhrajete skoro nic a čas od času dost spláčete nad výdělkem.

3) Nevsázejte na tipy, kde chybí protitip (typicky dá tým gól, ale bez vypsaného kurzu na to, že nedá), obvykle bývá takový kurz silně podhodnocený a nelze využít nadhodnoceného protitipu

4) Nejlepší je vybrat si pečlivě jeden až dva tipy na vyrovnané zápasy a vsadit je sólo.

0 0
možnosti

Nejlepší je v bezkonkurenčním kurzu vsadit na burze sázek a poté v případě příznivě se vyvíjejícího zápasu kurz odprodat se ziskem.

0 0
možnosti