Velké automobilky přivedly do Česka řadu dodavatelů. Ilustrační foto

Velké automobilky přivedly do Česka řadu dodavatelů. Ilustrační foto | foto: Radek Cihla, MF DNES

S autoprůmyslem se vezou další firmy v Česku

Jihlava - Ze současného nebývalého boomu automobilového průmyslu v Česku začíná těžit i průmyslová zóna v Jihlavě-Pávově. - Před týdnem oznámil rozvojové plány tamní výrobce autosoučástek...

Ta hned v sousedství už nyní vyrábí čtyři miliony automobilových světlometů za rok a 450 tisíc blinkrů.

Během příštích pěti let chce firma v Jihlavě investovat 2,6 miliardy korun. Zatímco nyní tam zaměstnává 1700 lidí, do pěti let jich chce přijmout dalších šest set.

"Po rozšíření kapacity závodu počítáme s roční výrobou kolem šesti milionů světlometů," řekl jednatel Novotný.

"Nárůst objemu výroby není až tak dramatický, protože naše hlavní investice jdou do hi-tech technologií," řekl Novotný. Automotive plánuje rozšířit své jihlavské vývojové centrum. Nyní tam pracuje 26 expertů, do budoucna jich má být až o čtyřicet více.

Novotný však přiznává, že mnozí z vysokoškolsky vzdělaných odborníků firmě odřekli. Nechtěli jít na venkovskou Vysočinu, do malého města. "Jihlava pro mnohé z nich není dostatečně atraktivní," řekl Novotný.

První nárůst zaměstnanců se ve firmě projeví už v příštím roce, firma prozatím využije volné kapacity stávající výrobní haly. Kromě vývojářů shání také stovku dalších lépe kvalifikovaných pracovníků: technologů a expertů na výrobu plastů a nástrojů. Společnost Automotive Lighting, která je nyní stoprocentním vlastnictvím firmy Magneti Marelli, v Jihlavě dosud investovala asi 4,5 miliardy korun.

Plány jihlavské firmy odrážejí nástup dalších výrobců spolupracujících s automobilkami v Česku. Loni oznámilo záměr budovat v Česku továrnu na autodíly pětadvacet firem. Výroba aut a dílů vzrostla v minulém roce o čtyřicet procent.

Loni se k velké investici v Ostravě rozhodl jihokorejský výrobce autokaroserií Sungwoo Hitech. Zároveň ohlásil expanzi na Moravu britský výrobce autosoučástek Stant Manufacturing a také firma Erich Jaeger z Německa, vyrábějící součásti automobilového elektrovybavení.

,