Valentýnský vzdušný most. Každé třetí letadlo do Amsterdamu veze květiny

  • 64
Ačkoli řada Čechů vnímá svatého Valentýna stále jako komerční americký svátek, pro květináře je to jeden z nejrušnějších dní v roce. Rozvoz květin se v polovině února na internetu vyhledává čtyřnásobně víc v porovnání se zbytkem roku a několikanásobně se zvyšují i objednávky řezaných květin.

Většina z prodaných květů má za sebou dlouhou cestu. Hlavně v zimě musejí půvabné rostliny urazit dlouhé vzdálenosti z Ekvádoru, Keni, Rwandy nebo Etiopie. Před pulty českých květinářů ale většina z nich ještě navštíví květinovou velmoc, Nizozemsko.

Každé třetí letadlo, které přistane v Amsterdamu, přiváží květiny. Mnohá z nich jsou nákladní carga, která přepravují výhradně květiny, jiná transportují rostliny společně s pasažéry. Vedle pěstitelů, šlechtitelů a tulipánových koberců je totiž Nizozemsko domovem i největší květinové burzy na světě.

Ta se nachází v Aalsmeeru, jen kousek za amsterdamským letištěm. S rozlohou 518 tisíc metrů čtverečních je třetí nejrozlehlejší budovou na světě,  každý den prodá okolo 16 milionů řezaných květin, v předvalentýnském období se pak prodej na burze zvedne o dalších až patnáct procent.

V obrovské budově je rušno sedm dní v týdnu a nákladními vozíky plnými pokojových i řezaných květin se to tam jen hemží. Vše má ale svůj řád a celá burza funguje jako perfektně logisticky vyřešený ekosystém. 

Kromě mnoha velkých ploch, po kterých se květiny převážejí, zde jsou i místnosti, v nichž se testují nové odrůdy, sklady, ve kterých jsou v chladu uchované květiny a samozřejmě samotná aukční síň.

Historie burzy sahá až do třicátých let minulého století, v posledních letech se však výrazně pozměnila především kvůli technologiím a internetu. Zatímco před dvaceti lety se v aukční síni pohybovali nákupčí, kteří květiny přijíždějící po kolejích na vozíku hodnotili a nakupovali s doutníkem v ruce, dnes prodeje probíhají online a řada obchodníků už na burzu tak často nezavítá.

Profese nákupčího květin je mimořádně náročná a finančně zatěžuje i peněženku zaměstnavatele. Standardní výcvik nákupčího totiž trvá okolo tří let, během kterých si musí adept osvojit znalosti o velkém množství květinových odrůd a také se zorientovat v celém procesu dražby, který je velmi rychlý. 

Aukce květin zde funguje na principu holandské dražby, kdy se původní cena v pravidelných časových intervalech snižuje o stanovené procento až do chvíle, než se zboží vyprodá. Nákupčí tak čekají na vhodný moment, ve kterém zboží co nejlevněji nakoupí, s časem se však zvyšuje riziko, že je předběhne někdo jiný. 

Okolo 14. února se ceny několikanásobně zvednou, nejvíce vystřelí nahoru ceny oblíbených odrůd červených a rudých růží. Oblíbená odrůda rudé růže Red Naomi se během roku běžně prodává za cenu okolo jednoho eura za kus, v polovině února se však draží i za více než 2,5 eura.

Květináři mají napilno

Rostoucí prodeje i ceny na burze pramení z vyšší poptávky zákazníků v květinářstvích. „Nárůst objednávek ve valentýnském období je opravdu extrémní, na eshopu je až desetkrát větší než po zbytek roku, zákazníky táhnou především rudé růže. Vzhledem k tomu, že se snažíme o co nejrychlejší dodání čerstvých řezaných květin, omezujeme počet objednávek, protože by to pro nás jinak znamenalo velké prostorové i personální problémy. Letos uzavíráme počet objednávek na tři a půl tisíce,” říká Jiří Hemerle z květinového eshopu Florea.

Valentýn nám každý rok dvojnásobně zvedá objednávky, posilujeme týmy na obchodech rozvozech i na výrobu v dílně. Nejvíce vždycky táhnou rudé a růžové růže,” potvrzuje Josef Dušátko z květinářství Kytky od Pepy.

Podle Anety Horové z BellesFleurs je každoročně zájem i o ekvádorské růže a tulipány, vedle červené a růžové mají zákazníci zájem i o bílé květy.

Valentýnem však obchodníkům jarní květinová sezona ještě nekončí. „Samotný Valentýn je velmi rušný, každoročně máme v tomto období mnohonásobně více objednávek a posilujeme personál na prodejně. Ovšem i následující dva měsíce máme díky MDŽ a Velikonocům velmi náročné,” říká Martin Just z pražských Květin Maják.

Kvůli nárůstu minimální ceny na burze však valentýnskou kytici s největší pravděpodobností koupíte dráž. „Bohužel tím, že květinová burza na tento svátek reaguje, nejsme schopni se vyšším cenám vyhnout,“ vysvětluje Horová. V BellesFleurs tak například čtyřiceticentimetrová růže v období svátku zamilovaných vyjde na třicet korun, delší osmdesáticentimetrová pak na 125.

Růže na dva týdny

Při správné péči se pak z růží lze těšit klidně i dva týdny. „Úplným základem je koupit si kvalitní a čerstvou růži. Ideální je pořídit květinu v obchodě, kde jsou chlazené a vystavené ve skleněných vázách a můžete tak vidět celý její stonek a rozpoznat, jestli není zčernalý,” vysvětluje majitel Florey.

Čerstvá růže vydrží ve váze i 14 dní. Naučte se, jak ji poznat:

Neobejde se to však ani bez domácí péče. „Po přinesení domů by se měl obnovit na konci stonku šikmý řez. Připravte si vhodnou vázu, ideální je taková co má hladké a čisté stěny. Potřeba je i dostatek čisté vody. Ta by měla dosahovat minimálně do poloviny délky stonku. Nezapomínejte ani na výživu a dezinfekci proti tvorbě bakterií, měli byste je dostat v každém květinářství,” radí Hemerle.

Životnost růže závisí na jejím umístění. „Určitě nedávejte květinu poblíž zdrojů tepla jako jsou radiátory nebo okno, kterým celý den praží slunce. Pozor i na blízkost ovoce, to totiž při procesu zrání uvolňuje etylen, který zrychluje stárnutí květin,” dodává. „Květiny by vám měly především dělat radost. S trochou lásky a péče pak můžete docílit toho, aby váš domov zdobily co nejdéle,” uzavírá Jiří Hemerle.