Diskuse k článku

Šéfkuchař Le Terroir: Končím, ale letos ještě ukážu to nejlepší z menu

Jan Punčochář, horký kandidát na třetího michelinského českého šéfkuchaře, po deseti letech zavře vyhlášenou restauraci Le Terroir. Plánuje, že opustí Česko, během roku však bude hostům servírovat to nejlepší, co kdy vařil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

L68u38b18o78m36í34r 14J63a72n60o22t59a 5236674696755

Kdo na to má, nech tam chodí. Pro mě je to za hodně peněz hodně málo muziky.

0/0
5.5.2014 10:47

J16a32n 28N87o11v95á40k 9256680257343

Však tam se taky nechodí člověk nacpat jak do globusu svíčkový s šesti za 79,-, ale tam se chodí za kulinářskými zážitky

0/0
5.5.2014 14:36
Foto

V42á84c82l80a27v 31S52o65u51k86u83p 6170820978128

Jak tu čtu ty komentáře, tak se musím jen a jen smát. Jsou směšné a závistivé. 

Je úžasné, jak tu každý ví, jak je na tom restaurace a že vlastně krachuje. To je až neuvěřitelný. 

Zeptám se ... kolik z Vás zná pana Punčocháře, kolik z Vás "zná" jeho práci. A hlavně, kolik z Vás bylo v té restauraci?

Jo, není to rozhodně "zájezdní" hostinec, ale vzhledem k tomu z čeho a jak vaří je cena přiměřená. 

Restaurace není jídelna!!! Do restaurace jdu za určitým zážitkem, kdy si užívám prostředí, servis, jídlo a popřípadě i kvalitní víno. 

Nebo taky srovnáváte Škodovku s Rolls-Royce a hudrujete u toho, že pokud Rolls-Royce produkuje ročně mnohonásobně méně aut, tak krachuje?  Myslím, že níže komentujícím chybí soudnost a smysl pro realitu. Nebo zde jen hejtují a trollují.  K nejvtipnějším je tu pan František Novák ... nikdo Vás nenutí tam chodit, nikdo Vás nenutí, aby jste tam utrácel. Nebo Vás někdo nutí k tomu, že pokud chcete kupovat aut, že musíte kupovat vždy jen prémiové modely od prémiových značek? NE.  A koukám, že i pan Radek Polický je dlouholetý ekonom v oblasti gastronomie. Tyhle argumenty jsou tak ubohé a směšné :/  No jo ... pán by si měl asi uvědomit, že člověk, který jde do takové restaurace rozhodně během hodiny neodejde a je třeba uvědomit, kolik je zde míst. A že třeba člověk co obsluhuje nebude dělat za stejné peníze, jako "pingl" v "hospodě". A to samé kuchař. Ono to vzdělání a čas tomu věnovaný něco stojí. Ono to vše samo nepadá z nebe a učený v oboru už vůbec ne.

+5/0
5.5.2014 10:26

A70r19n41o95š47t 58C41e42j45n97a54r 4720960912194

Je zajímavé, že nejapný kuchařův pokus, jak selhání prezentovat jako málem výhru, má takovou úspěšnost a spousta rádoby chytrolínů mu to žere i s navijákem.

+1/−4
5.5.2014 1:01
Foto

V21á98c49l31a87v 76S41o42u90k24u14p 6340290478208

Pane, vy ani nevíte o čem píšete. Tohle může napsat jen "blb". Sorry a ať mě klidně za to bloknou účet. Ale tohle může napsat jen omezenec co o tom neví nic.

+1/0
5.5.2014 10:27

H15o12n92z52a 54K59o82z38e25l 8824539502454

Porce maj proste maly.Sice dobry,ale jit z vecere a mit hlad je extrem.

+3/−5
4.5.2014 21:27

J29a75n 79N67o58v76á72k 9186420767243

je vidět že úspěch se u nás nedopouští, i kdyby měl náklady na porci 10% tak mu to přeju, zaslouží si to, dělá totiž zřejmě svoji práci pořádně a vytváří nějakou hodnotu, ne jako obchodní řetězce, který jen prodejem generují zisk 90%, ty nevytvářej žádnou přidanou hodnotu, jen okrádaj lidi...

lidí je pan Punčochář je málo a je nutno si jich vážit [>-]R^

+7/−3
4.5.2014 17:26

A21n39t75o49n80í43n 34Z21e93l34e91n52ý 2784543461586

Kdyby byl úspěšný, tak neodchází.

+1/−3
5.5.2014 8:04
Foto

V37á70c33l47a44v 35S94o23u25k44u45p 6740510748128

No, protože je úspěšný, tak se hodlá dál posunout. A nebude, jak jiní postávat na místě, aby profesně zakrněl.

0/0
5.5.2014 10:29

F72r35a77n41t25i82š43e56k 81N58o41v56á20k 9363335100234

Neodolal jsem a podíval se na stránky Le Terroir. Nemají ani jídelní lístek, ani ceny.

Ve fotogalerii pár fotek s naaranžovaným jídlem, která spíš připomíná jednohubky.

Je jasné, že tisíce Kč za večeři uvedené v článku si asi normální člověk nedá, ale jistě se dá stejně kvalitně uvařit s desetinovými náklady.

Prostě humbuk a odírání lidí, nakonec jsme v Praze !!!

+6/−10
4.5.2014 16:37

M22a28r44e47k 18T38ů79m84a 4432628346452

Asi neumíte hledat: například tříchodové obědové menu máte za 1190 ,- Kč, což není špatné ke kvalitě pokrmů, nebo třeba 4chodové degustační menu s vínem stojí 2920,- Kč.

Nechápu také Vaše výtky k tomu, že to je odírání lidí. Je to jen o tom, že to, co třeba utratíte za hadry, které se prodávájí také za nějaký 10 násobek toho za co se vyrobí, v přeplněném obchodním centru, dáte třeba do 2 hodinového příjemného posezení s Vaší partnerkou v pěkném prostředí, ochutnáte výborné víno a dáte si výborně udělaný pokrm z těch nejlepších surovin.

Podtrženo, sečteno, jednou nebo dvakrát za čtvrt roku lepší večeři si může dovolit kdekdo.:-/

+11/−6
4.5.2014 17:44

F97r59a69n28t32i29š27e11k 23N31o75v93á23k 9513885120784

Asi jsme v jiných příjmových skupinách.

Z důchodu 10 000,- Kč si sice můžete dát 3 x menu po 3 000,- Kč, ale pak už nemáte na byt a stravu po dalších 27 dní v měsíci.

Ostatně soudím, že většina pracujících, která má rodinu si to nemůže dovolit.

Pokud na to máte, moc vám to přeji - užijte si to.

0/0
5.5.2014 8:48

P84a85v91e44l 31O62d33r39a64z63i95l 6974559807290

Také nemají na Ferrari, na dvacetimetrovou jachtu, na letní sídlo v Nice. A co má jako bejt?

0/0
5.5.2014 14:18

F18r20a83n98t70i37š87e17k 16N98o10v89á51k 9503335660484

Pošlete mi odkaz na stránky této restaurace.

Najdu jen odkaz:

http://www.leterroir.cz/index.php

a tam se dozvím kulový. Na tak vyhlášený podnik dost bída.

0/0
5.5.2014 9:16

P76a15v58e76l 42O11d75r95a46z87i67l 6644309127660

Zkuste kliknout na "Menu" v menu, pokud vám to psychický stav dovoluje.

0/0
5.5.2014 14:19

D49a55n84i12e67l89a 40E50r95n77e84s45t30o71v80á 7881405969568

A kdo vás odírá, pane Nováku?

+1/−3
4.5.2014 20:15

F30r50a32n51t75i19š17e12k 34N48o30v51á84k 9953435490954

Paní také nevaří a zřejmě má sponzora, co jí obědy v této luxusní restauraci platí. Náklady na přípravu jídla jsou na 1/10 jejho prodejní ceny.

Nevěřte: podívejte se na:

http://www.menudomu.cz/

Každá taková restaurace, zvláště v Praze potřebuje hosty, kteří neví co z penězi a je jim jedno kolik za večer utratí.

0/−1
5.5.2014 9:12

P64a31v97e58l 46O63d61r98a56z65i55l 6344649987360

Vůbec netušíte, o čem melete, takže není divu, že melete nesmysly.;-)

0/0
5.5.2014 14:20

E67d72u81a25r27d 13Ř19e91z60n87í15k 7119755350106

chudáčku

+1/−3
4.5.2014 20:40

F48r85a31n83t34i18š97e97k 82N85o69v52á28k 9523615760694

Z čeho soudíte, že jsem chudáček?

Někdo je chudý penězi, jiný (to je ve vašem případě) duchem.

A propos: pán je jistě pražák.

!!!!!!

0/0
5.5.2014 9:04

D49a92n83i22e23l 27K32r91a54u38s 4471693402624

Jasně, lepší je koupit si za 69,- meníčko z polotovarů s marží 70%. Holt každému, co jeho jest.

0/−2
4.5.2014 22:50

A85r73n56o26š68t 12C79e73j28n69a74r 4970390562604

To jen uvádíte opačný extrém. Rv

0/0
5.5.2014 0:54

F90r49a97n20t45i60š81e51k 87N35o68v98á90k 9783785590374

Proč kupovat menu za 69,- Kč, když umím vařit.

Doporučuji navštívit stránky:

http://www.menudomu.cz/

Pak pochopíte, jak vás v restauracích okrádají.

Ale když na to máte a vařit neumíte, tak si zajděte do restaurace a podpořte chudáky pražáky.

0/−1
5.5.2014 8:59

J52a33r83o78s71l35a92v 74B88r75ü74m23m47e24r 7874753416

Hmm, a doma mám vlastního kuchařer, vlastního čísníka, sommeliéra atd?

0/−1
5.5.2014 11:00

P63a88v48e59l 93O11d13r31a67z90i98l 6134889937480

Má akorát tak hlad a šlichtu z pytlíku.

0/0
5.5.2014 14:23

K19a46r55e16l 71V81r28á23n15a 3456567844177

no je vidět, že se v gastronomii vyznáte asi stejně jako umíte hledat na internetu. Ceny na stránkách mají jasně uvedené http://www.leterroir.cz/menu.php (musíte dorolovat až dolu 8-o )nicméně Vy zřejmě očekávate kolonku "smažený sýr, hranolky, tatarka .... 109 Kč" 8-o

+1/−1
5.5.2014 11:06

F37r50a20n80t32i59š25e89k 20N77o57v31á80k 9563135440924

Další co nic nepochopil.

Tak plaťte za předražené služby.

Mě to nevadí. Myslel jsem to dobře, proč krmit rozežrané pražáky, když se dá totéž uvařit za zlomek ceny.

Komu není rady, tomu bohužel není ani pomoci.

0/0
5.5.2014 11:27
Foto

V70á10c80l36a13v 10S68o80u13k59u44p 6750430248478

Nebo, ve vší úctě, jste nepochopil NIC vy. 

Chcete tu porovnávat vaření doma a v prestižní restauraci?

Já bych Vás chtěl vidět, pokud by jste měl udělat stejné jídlo, jako vaří pan Punčochář. Pokud vynecháme stránku estetiky a porcelán, na kterém by jste to servíroval, tak se s Vámi vsadím o 10 000,-, že to za 1/10 ceny neuděláte a budete rád, pokud se dostanete s náklady (suroviny a energie) na tu 1/10. A nebudeme tu hovořit o náhražkách, pan Punčochář nemá druhé jméno Babica. 

Nakoupíte suroviny, tak aby jste uvařil 1 porci a jsem zvědav na tu matematiku ;) Budete jen koukat a myslím, že nebudu nikterak přehánět, že budete rád, pokud se dostanete na nákladovou cenu, která se bude rovnat ceně za co to pan Punčochář prodává. ;) 

Jen toho času co ztratíte, aby jste sehnal všechny suroviny a udělal veškerou přípravu. 

Ta restaurace o kterou se tu otíráte ani neznáte a jen tu hořekujete, že Vás někdo okrádá i když Vás nikdo nikdy nenutí a ani nenutil jít na jídlo.  Le Terroir není jídelna.  Každopádně, co jsem napsal platí, je tu 10K za to, že jídlo (menu) co vaří ve Vámi osočované restauraci uvaříte za 1/10 prodejní ceny. Myslím to zcela vážně. A o estetice servírování to nebude. Půjde jen o tu matematiku, aby Vám to došlo a pokud prohrajete? Nedáte mi nic. Ale uznáte, že je to vše jinak!!! Že jste tu prudil a přitom o tom nic nevíte.  Krásný den.

0/0
5.5.2014 12:59
Foto

V25á94c93l27a79v 28S79o39u77k58u98p 6680960838908

A aby to bylo fér, jednalo by se o aktuální menu v LeTerroir  www.leterroir.cz/menu.php

Langustýnka, rajčata a pekanové ořechy

Telecí brzlík, hrášek a křepelčí vejce

Mořský ďas, sušené hřiby a ředkvičky 

Holub z Anjou a jarní cibule

Výběr zralých francouzských sýrů (Maître Affineur V.Waltmann) Rebarbora, karamel a ostružiny Menu o 6-tichodech za 1890,- Vy to uvaříte za 189,- vč. DPH a to včetně energií. Nebudeme počítat žádný čas, žádné výdaje při shánění surovin … nic nežsuroviny a energie. A to je myslím fér, pokud se tu oháníte 1/10 ;)

0/0
5.5.2014 13:16

P35a25v77e22l 73O56d13r80a33z49i51l 6984289987800

R^

asi neodpoví.

+1/0
5.5.2014 14:25

F23r76a63n19t16i84š61e85k 63N73o90v70á12k 9763145410704

Abych se i já zachoval fér, musím říct, že máte pravdu v tom, že atmosféra podniku, kvalita pokrmů a jejich profesionální příprava je něco, co doma nemohu nikdy vytvořit.

Nadále však trvám na tom, že cenové relace jsou přehnané a většina populace na to prostě nemá.

Možná právě proto musí šéfkuchař skončit a odejít do zahraničí.

0/0
5.5.2014 14:47

P96a22v34e28l 96O30d49r90a21z24i70l 6764389297610

Víte, v tom podniku o 28 místech je jim úplně fuk, že na to většina populace nemá. Stejně jako dalším desítkám podniků v podobné cenové úrovni.

0/0
5.5.2014 15:52
Foto

V39á95c44l32a15v 87S77o16u72k39u24p 6480820858118

Ale mi nešlo o atmosféru a to co tu popisujete.

Řekl jste tu několikrát, že to co oni vaří, se dá doma udělat za 1/10 ceny. A k tomu se odkazoval na nějaký web. 

Mi jde jen o to, že to co jste napsal je hloupost! Šíříte bludy a nepravdu.

Nebo mi chcete říct, že třeba guláš v normální restauraci, kdy ho dostanu cca za 80-90 Kč (polední menu), tak jde udělat za 8-9 Kč??? 

Nejde, prostě to neuděláte a to můžete být i Babica. 

Milej pane, vy si ani nedokážete představit, jaká je to investice, takovej podnik udělat. Co stojí režie. A co stojí suroviny!!!  O tomhle businessu nevíte nic a protože vaříte doma, cítíte se být odborníkem. Víte vůbec, co je jen s přípravou toho jídla práce? Co vše to obnáší? A hlavně, toto není jídelna, pivnice a ani venkovská hospoda. Toto je restaurace zaměřená na určitou klientelu. Na lidi, co jednou za čas či u příležitosti výročí jsou do takového podniku a ne si tzv. "nacpat nácka", ale jsou za atmosférou, perfektním jídlem a servisem. Odsoudíte něco, na co možná nemáte ... to je dost pokrytecké. Každý mámě nějaké finanční možnosti. Je to na každém z nás. Já taky neřeším, že Rolls-Royce stojí 10 a více mil. a že je to zlodějna, že přece Škodovku pořídím i za 1/10 ceny.  Je to každého svobodná volba. Nikdo nikoho k ničemu nenutí.

0/0
5.5.2014 18:01
Foto

V13á28c18l80a11v 16S74o62u26k55u23p 6280930698908

Ta cenová relace rozhodně přehnaná není. 

A pokud vím, tak možná zůstane i v ČR a otevřou restauraci jinde. Tak aby se do ní vešlo co chtějí a co potřebují. 

Nekončí, protože by musel. Chce. Majitel chce vyšší nájem a prostor je omezený. Další rozvoj podnikání dle představ nemožný ... 

Nebo je lepší dle Vás "zakrnět" a dál svůj talent nerozvíjet. 

Kuchařů, jako je pan Punčochář je zde bohužel velice málo. Mě osobně s panem Marešem změnil pohled na gastronomii a 3 dni s ním mi dalo víc, jak 10 let předešlé praxe. Změnil mé vnímání gastronomie.

Proto příště více soudnosti při prohlášeních, které jste zde napsal a vyjadřovat se k věcem, kterým rozumíte a máte o nich aspoň elementární přehled. Nic ve zlém vůči Vám, ale tohle je dost pokrytecké. Příště se nejdříve zamyslete a popřípadě nastudujte problematiku a pak pište. ;)

0/0
5.5.2014 18:49

M18i34l53a38n 40T15r42i81b36u82č28e16k 5604887824810

Jak je to dlouho, co zde nebyl tenhle článek? Den? Tak zítra nanovo :-(

+2/0
4.5.2014 15:43

L66u15k20a21s 51C68o57d27r 6558632430281

Problem podobnejch clanku je ten, ze jenom naprosty minimum ctenaru patri do cilovky danyho podniku nebo produktu. Uz u predchoziho textu na tohle tema byla diskuze hodne "vyzivna" a mam takovej dojem, ze tady to bude podobny. Michelinska kuchyne neni pro kazdyho (coz neni mineno nijak ve zlem), a tak by se to melo brat. Panu Puncocharovi preju hodne stesti a doufam, ze tu hvezdu (nebo i vic) jednou skutecne dostane.

+19/−1
4.5.2014 15:15

M75a91r68e83k 45K80a30l88i93n53a 3549944705468

Přesně tak, jen by bylo super, kdyby to bylo v Praze...

+1/−4
4.5.2014 15:24

E80d97u82a98r23d 72Ř43e73z55n23í82k 7589495480766

právě naopak, je to článek o tom, že když se chce, tak to jde a to dokáže každý. Každý, jen se prostě nevzdat. A nechytejte mě za slovíčka

0/−2
4.5.2014 20:42
Foto

R36a82d76e71k 23P16o44l23i44c70k79ý 6671923871234

U nás každý brečí, že nevydělává-proč to teda dělá???

A hlavně pokud opravdu restauraci uzavře nebo prodá  tak podle svých slov jen ve víně má několik milionů

To že náklady naporci jsou z 50% suroviny je hezké, ale opravdu pro srovnání by to chtělo uvést cenu porce jinak je to značně zavádějící.

Pokud dělám menu za 120 Kč při cca 25% nákladů na surovinu je z porce"zisk" 90 Kč při ceně 500 Kč a 50 % nákladů je "zisk"250 Kč:-/

+3/−7
4.5.2014 14:37

L59i25n50d14a 86M59r44á55č49k70o84v12á 1458558109

cetl jste poradne ten clanek? on prece nerikal, ze nevydelava....jenom, ze neplave v milionech, jak si nekteri muzou myslet.

+2/−1
4.5.2014 15:52
Foto

R85a41d80e21k 66P69o76l32i56c40k46ý 6831473381434

ČETL-jen ve vinném sklepě má několik milionů

+1/−2
4.5.2014 15:56

J14a49n 84N41o62v66á18k 9446610277903

nezáviďte, kdybyste se líp učil, mohl jste se taky vyučit kuchařem

+2/−1
4.5.2014 18:56
Foto

R36a36d10e38k 13P97o67l43i83c48k85ý 6801303521814

Nezávidím a přeju mu to

0/−1
4.5.2014 19:30

J91a92n 73H50e74l96l27e16r 9658445266

Ale to je INVESTICE, ne zisk, jestli nechápete ten rozdíl. Pán si prostě provozovuje hospodu tak, jak chce. Provozuje ji dlouho, zisk z ní nemá nijak závratný,ale uživí ho to a baví ho to.

Vaše matematika je dost legrační, protože "suroviny" nejsou asi jediným nákladem, že. Energie, nájem, služby, PLATY atd. Dobrý kuchař stojí měsíčně na platu o dost víc než čerstvě vyučený v nádražní restauraci.

Což se projevuje třeba i tím, že náklady a jednu proci jsou u kvalitního jídla vyšší nejen na surovinách.

Zisk má (doufám) vyšší, než bežná restaurace a je to dobře. Ti, co něco umí dobře, by se měli mít lépe než ti, co to tak dobře neumí, nebo neumí nic a jen závidí ...

+2/−1
4.5.2014 19:10
Foto

R13a91d43e77k 95P29o93l74i43c50k31ý 6271363481254

Já mu zisk přeji ať má kolik chce a pokud patří k nejlepším zaslouží si ho-mě jen irituje to, že u nás se každý ten zisk bojí přiznat a jen uplakává jak je to špatné protože má strach ze závisti

Investice ve víně zvyšuje hodnotu podniku-tudíž je to zisk

S náklady je to jasné, že se nejedná jen o suroviny-nicméně v článku bylo zmiňováno, že suroviny jsou 50% nákladů a běžně jen 20-30%-k tomu byla moje reakce

0/−4
4.5.2014 19:29

P13a54v94e27l 67O64d88r79a73z24i69l 6214519937190

No, byla a řádně přitroublá, jak je ostatně u vás zvykem. Tak, jak jste se děsil, že vás pracák pošle do Amazonu, tak se teď děsíte, co je za ceny v hospodě, kam v životě nepůjdete. No řekněte, není to zbytečný?

0/0
5.5.2014 14:27
Foto

R30a44d93e86k 93P75o10l15i51c66k86ý 6541193411694

Pane Odrazile vy jste d.b.l

0/0
5.5.2014 14:41

P75a47v11e59l 92O72d20r47a75z61i24l 6214689637350

No ovšem, to je jediné, na co se zmůžete, je mi vás líto.

0/0
5.5.2014 15:53
Foto

R18a51d79e34k 30P86o33l48i53c49k13ý 6481523601804

vy jste začal

0/0
5.5.2014 17:10

Š19i79m48o13n 47K32o19p91i11c 4456190954275

Máte pravdu Lindo. Když chce někdo psa bít, hůl si najde...

0/−1
4.5.2014 21:22

Najdete na iDNES.cz