Řetězec supermarketů Billa otevřel na benzinové stanici Shell v Praze první non-stop mini market. | foto: Michal Šula, MAFRA

V Česku rostou markety na pumpách. Billa bude u Shellu, Žabka na Lukoilu

  • 71
Do Česka přichází nový koncept prodejen s potravinami. Řetězec supermarketů Billa otevřel na benzinové stanici Shell v Praze svůj první non-stop mini market. Řidičům má nabízet až tisíc položek, hlavně potravin. Obě firmy chystají v Česku expanzi tohoto v zahraničí oblíbeného formátu. Stejný model rozjíždí i řetězec Tesco, ten otevírá své prodejny Žabka na čerpačkách Lukoil.

Koncept stop & shop je známý hlavně ze Spojených států. První obchod nového prodejního konceptu v úterý otevřela Billa na benzince Shell v pražské Vídeňské ulici. V červnu budou otevřeny v rámci pilotního projektu další čtyři obdobné prodejny a expanze má pokračovat.

Akční leták Billa

Nakupujete rádi v prodejnách Billa?

Aktuální leták Billa i všechny nejlepší nabídky z letáků vždy najdete na AkčníCeny.cz.

Víte, kde je vaše nejbližší prodejna Billa?

Formát spojení čerpací stanice a obchodního řetězce zaměřeného na prodej potravin je v Česku novinkou. Markety Billa budou otevřené 24 hodin denně, firma v nich slibuje zboží za "rozumné ceny". Každá prodejna nabídne přes 1 000 prodejních položek, vedle běžného sortimentu i teplé občerstvení. V dalších měsících chtějí společnosti upravovat sortiment podle poptávky.

Čerpací stanice v Česku zatím většinou spolupracují s obchodními řetězci pouze pomocí systému slev. Řetězce nabízejí při určité útratě slevu na pohonné hmoty a naopak.

Obsluha natankuje, vy si nakoupíte

Koncept stop & shop funguje tak, že zatímco obsluha čerpací stanice dotankuje nádrž, řidič si v obchodě nakoupí a vše zaplatí najednou u pokladny.

"Minuty ušetřené při takových činnostech jako jsou tankování nebo nákup běžných potravin mohou znamenat více volného času či menší stres v každodenní realitě každého z nás. S podobným konceptem máme dobré zkušenosti ze zahraničí, a proto věřím, že zákazníci tuto novinku ocení i u nás," uvedl Petr Pražský zodpovědný za provoz čerpacích stanic Shell ve střední a východní Evropě.

"Koncept stop & shop je v zahraničí velmi populární a my doufáme ve stejnou oblibu i u nás. Přináší totiž mnoho výhod a v dnešní uspěchané době nabízí jednoduchou a pohodlnou cestu, jak vše zvládnout co nejrychleji," dodal ředitel supermarketů Billa Jaroslaw Szczypka.

Tesco a Lukoil se inspirovaly v Polsku

Dalším z řetězců, které koncept začaly v Česku rozvíjet, je Tesco. To uzavřelo na konci března smlouvu se sítí čerpacích stanic Lukoil. První prodejnu své značky Žabka otevřelo na pumpách Lukoilu na pražském Bohdalci a v Horních Počernicích. Kromě pohonných hmot tam tak nabízí zákazníkům i čerstvé pečivo nebo mléko či mléčné výrobky.

Kromě toho jsou v prodejnách k dostání i další potraviny, jako například mouka, sůl, rýže, těstoviny, oleje a další ingredience pro dokončení oběda či připravení rychlé večeře.

Firmy se inspirovaly zejména v Polsku, kde je nyní na čerpacích stanicích Lukoilu otevřeno 22 prodejen Carrefour Express a dalších deseti se v krátkodobém horizontu ještě otevře.

,