ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Firmy hromadně ruší vánoční večírky kvůli opatřením i samotnému viru

  • 16
Kvůli novým vládním opatřením restaurace a hospody přijdou o další sezonu vánočních večírků. K jejich rušení nicméně docházelo už pár dní před samotným nařízením. Po vládním brífinku se počet telefonátů a emailů rušící rezervace ještě zvýšil.

Nebýt pandemie koronaviru zvonil by teď v českobudějovické restauraci Masné krámy každou chvíli telefon. Ze sluchátka by se pravidelně ozývaly prosby o vytvoření rezervace na některý z prosincových dnů. Teď pevná linka mlčí, a navíc přicházejí emaily, které objednávky naopak ruší.

„V pátek jsem našel v mailu tři požadavky na zrušení relativně velkých rezervací. Lidé píšou, že jim nevyhovuje, že by měli odcházet z podniku v deset hodin,“ popisuje situaci provozní vyhlášené restaurace František Sýkora.

Večerka v deset? Vláda se nepoučila, lidé se budou shlukovat, reaguje gastro

„Jedna z rušených rezervací čítá dvacet lidí, druhá činí patnáct hostů a třetí 40. U té poslední se snažíme trošku bojovat, ale vypadá to, že se to stejně neuskuteční,“ říká provozní. Storna se nicméně netýkají jen dnešního dne, podle Sýkorova odhadu došlo v posledních dnech k odřeknutí zhruba pětiny objednávek. Prosinec je přitom pro Masné krámy jedním z nejvýdělečnějších měsíců v roce právě kvůli konání firemních vánočních večírků.

Toužíte po změně? Najděte si novou práci na internetovém pracovním portálu jobDNES.cz.

Nutno říct, že společnosti neruší večírky pro své zaměstnance jenom kvůli nově oznámenému opatření, podle kterého musí provozní doba všech hospod a restaurací končit v 22:00. „Při rušení rezervací často slýcháme, že setkávání ve velkých skupinách a večírky jsou v rozporu s interními pravidly korporací,“ uvádí Šárka Hamanová, mluvčí skupiny Ambiente, která ve velkých českých městech provozuje desítky kaváren, restaurací a pivnic.

Denní přírůstky

Poznámka: Reinfekce zahrnuje dříve otestované, kteří již byli dříve pozitivně testovaní na covid-19 a je u nich podezření na reinfekci.
Data podléhají další validaci a mohou se měnit.

„Například Brasileira zaznamenala významné rušení večírků už poté, co přestaly platit testy ke vstupu do restaurace,“ říká Hamanová o jednom z podniků. „Hosté ruší zejména velké večírky pro několik desítek hostů. Je také patrný trend, kdy na velké rezervace dorazí jen zlomek lidí,“ dodává tisková mluvčí.

Lidé se zkrátka bojí kvůli současné rapidně se zhoršující covidové situaci. Část z nich také do gastro provozoven nemůže, protože jsou neočkovaní.

Jsme na kolenou, pomoc je nulová, stěžují si hospodští na Slovensku

Podle Luboše Kastnera, spolumajitele sítě podniků Hospodska.cz, to nejhorší období pro restauratéry a hospodské teprve přijde. On sám počítá i s lockdownem. „Z epidemiologického hlediska se situace vyvíjí dramaticky a vláda avizovala, že ta opatření nejsou poslední. U většiny večírků jsme nastavili storno poplatky, protože jsme s tím museli počítat,“ uvádí Kastner.

„Na druhou stranu, lidé se na nějaké firemní akci neviděli dva roky a přijde mi, že firmy pro ně chtějí něco podniknout. Takže to není jako minulý rok, kdy se všichni lekli a z fleku to začali odepisovat. Ruší se zhruba polovina večírků, druhá polovina to lidově řečeno chce dát,“ dodává Kastner. 

Jak šel čas v hospodách od začátku pandemie

  • Od 13. března musí mít gastro provozovny zavřeno od 20:00. Hned následující den, 14. března, se podniky musí zavřít úplně, následující dva měsíce mohou prodávat jen skrz výdejní okénka a rozvoz.
  • 11. května se opatrně otevírají zahrádky. 
  • 25. května mohou restauratéři a hospodští otevřít vnitřní prostory svých podniků, až do konce června nicméně platí omezení otevírací doby přes noc.
  • Po bezstarostném létě roku 2020 přichází chmurný podzim. V polovině září dochází k omezování otevírací doby, restaurace a další podniky musí mít zavřeno přes noc.
  • 14. října se restaurace kompletně zavírají podruhé, fungovat mohou jen výdejní okénka.
  • 3. prosince se restaurace otevírají na základě třetího stupně protiepidemického systému PES, dlouho ale otevřené nezůstanou.
  • 18. prosince znova zavírají kvůli šíření nového typu koronaviru. Tentokrát je uzávěra restaurací na dlouho. 
  • Teprve 17. května 2021 dostávají od vlády zelenou restaurační zahrádky. Lidé vyráží do svých oblíbených podniků navzdory nepříznivému počasí. 
  • 31. května se po více než pěti měsících nuceného uzavření otevírají i vnitřní prostory restaurací. Následuje řada bezstarostných měsíců. 
  • Od 1. listopadu letošního roku musí provozovatelé restaurací a dalších podniků kontrolovat doklady hostů o OTN (očkování, testování prodělaná nemoc), hosté také mohou na místě podstoupit samotest.
  • Od 22. listopadu už nestačí negativní test, hosté se musí prokázat kompletním očkováním nebo tím, že nemoc v posledním půlroce prodělali.
  • Od 26. listopadu musí mít restaurace, bary či klub zavřeno mezi 22:00 a 5:00.
  • Další vývoj je nejasný. Představitelé restaurací nedoufají, že by se omezování zastavilo u zavíračky v deset. 

Zdroj: ČTK

Výdejní okénko hostince v příměstské části Zborná, nedaleko krajského města Jihlavy. (8. dubna 2020)