Policie prověřuje podezření ze zpronevěry peněz klientů REMA PV Systém

  16:03
Vlastníci kolektivního systému společnosti REMA PV Systém, a.s., Karel a David Benešovi, se dostali do hledáčku policie. Odbor hospodářské kriminality je prověřuje kvůli podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry. Podle informací redakce je policie podezřívá, že si přisvojili peněžní prostředky, které jim jako kolektivnímu správci finančních prostředků svěřili provozovatelé fotovoltaických elektráren.
Policie. Ilustrační foto.

Policie. Ilustrační foto. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Pokud se podezření potvrdí, může nastat situace, kdy kolem tří tisíc klientů REMA PV Systém, skončí bez svých peněz a budou muset za likvidaci solárů zaplatit znovu jiné firmě. Společnost REMA PV Systém prověřuje i ministerstvo životního prostředí (MŽP).

Již loni v listopadu portál iDNES.cz informoval o tom, že dvojici podnikatelů policie dle informací z katastru nemovitostí obstavila pozemky a rodinné domy. Podle našich zdrojů souvisí prověřování možné trestné činnosti s kauzou spojenou se zálohami provozovatelů fotovoltaik na pozdější recyklaci solárů.

Oznámení na policii podalo několik provozovatelů, mezi které patří například společnosti LASTA SUN, FVE Triangle, WIS Energo, FVE Boeltice, APTPOWER. Jen firmám, které oznámení podaly, měla vzniknout škoda ve výši přibližně 24,5 milionu korun. Podle policie se ale na účtu společnosti REMA PV Systém v době zahájení prověřování nacházelo pouze necelých 18 milionů korun.

Solárníci žalují kolektivní systém Rema, z firmy mělo zmizet čtvrt miliardy

Kde jsou peníze od solárníků

Provozovatelé solárních elektráren se konkrétně obávají toho, že z kolektivního systému bylo vyvedeno několik stovek milionů korun. Z veřejně dostupných účetních rozvah firmy je potom patrné, že od roku 2018 jsou peníze na účtu firmy REMA PV Systém přesouvány do kapitoly dlouhodobých pohledávek.

Skutečnými vlastníky REMA PV Systém jsou podle registru skutečných majitelů Karel Beneš, David Beneš a Ladislav Dušek. Stejné osoby jsou skutečnými vlastníky i společnosti REMA Systém a.s., která je podle informací redakce zároveň 90% vlastníkem právě REMA PV Systém. Vyplývá to i ze zápisu z valné hromady z 21. 11. 2022, který je založen u rejstříkového soudu.

Redakce se proto obrátila s žádostí o vyjádření na kontaktní emailovou adresu, která je shodná pro obě společnosti. „Dotazy směrující k solárním panelům a REMA PV Systému musíte adresovat do REMA PV Systému a.s., REMA Systém a.s. je jiná společnost,“ sdělila Julie Melnyková, tisková mluvčí REMA Systém. Na dotaz, na koho se má redakce obrátit s žádostí o vyjádření za REMA PV Systém, následně pouze uvedla: „REMA Systém není s REMA PV Systémem jakkoli propojena.“ Na stejný opakovaný dotaz pak sdělila: „Stanovisko k REMA Sytému jsem vám již sdělila. Pokud ho nehodláte akceptovat a budete uvádět jiné údaje, budeme to nuceni považovat za úmyslnou a vědomou snahu poškozovat dobré jméno REMA Systém a.s. a k tomu budeme činit příslušné právní kroky.“

Obě společnosti jsou kolektivními systémy, avšak každá se věnuje jinému oboru. Společnost REMA Systém, a.s. je kolektivním systémem zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení, zatímco REMA PV Systém, a.s. je kolektivní systém zpětného odběru solárních panelů. Již dříve REMA Systém, a.s. pro iDNES uváděla, že výše uvedené problémy se týkají pouze REMA PV Systém a.s.

Společnost Rema PV Systém prověřuje i MŽP. „Kontrola společnosti REMA PV Systém, a.s. stále probíhá bude a ukončena, až MŽP obdrží veškeré podklady od kontrolované společnosti a na jejich základě bude moci dojít k relevantnímu závěru. Kontrolovaná společnost poskytuje požadované podklady postupně, nekompletně, s časovými odstupy,“ uvedla za MŽP tisková mluvčí Lucie Ješátková, podle které kontrolovaná osoba nevytvořila podmínky pro efektivní výkon kontroly. Dodala, že MŽP také poskytuje v případu plnou součinnost dle požadavků Police ČR.

Společnost REMA PV Systém podle informací policie spravuje finanční prostředky až 3000 provozovatelů fotovoltaických elektráren. Podle policie tak nemusí být výše škody konečná a nelze ani vyloučit, že počet poškozených může rapidně narůst. V konečném důsledku tak, pokud by se podezření potvrdilo, může nastat situace, kdy provozovatelé fotovoltaických elektráren, kteří využívají služeb REMA PV Systém, skončí bez svých peněz a budou muset za likvidaci solárů zaplatit znovu jiné firmě.

Z reakcí Davida Beneše, Karla Beneše, XSOLAR REUSE SYSTÉM a.s. a REMA Systém, a.s.:

V den publikování zmíněného článku společnost REMA Systém, a.s. nebyla vlastníkem jakýchkoliv akcií společnosti REMA PV Systém, a.s. (nově XSOLAR REUSE SYSTÉM a.s.) a dle evidence skutečných majitelů je od 29. 12. 2022 skutečným majitelem REMA PV Systém, a.s. (nově XSOLAR REUSE SYSTÉM a.s.) pan Riad Charawani. Tato skutečnost byla dne 21. 3. 2023 uveřejněna v evidenci skutečných majitelů a dle listin založených v obchodním rejstříku ke dni 30. 3. 2023 měla společnosti REMA PV Systém, a.s. (nově XSOLAR REUSE SYSTÉM a.s.) pouze 2 akcionáře, a to společnost XSOLAR LTD. s 90 % akcií a společnost KRENTON LLC se zbývajícími 10 % akcií.

Není pravda, že společnost REMA PV Systém, a.s. (nově XSOLAR REUSE SYSTÉM a.s.) měla v okamžiku tvrzeného prověřování na účtech pouze 18 milionů korun a rovněž není pravda, že způsobila škodu výše uvedeným společnostem, a že tato škoda může nadále růst.

David Beneš s Karlem Benešem nevlastní kolektivní systém společnosti REMA PV Systém, a.s. a ani společnost REMA PV Systém, a.s. Oba dva byli historicky uvedeni v evidenci skutečných majitelů pouze jako nepřímí skuteční vlastníci společnosti REMA PV Systém, a.s.

David Beneš ani Karel Beneš není trestně stíhán a ani prověřován z tvrzeného trestného činu zpronevěry, který by měl spočívat v přisvojení si peněžních prostředků provozovatelů fotovoltaických elektráren. David Beneš ani Karel Beneš rovněž nezpůsobili společnostem LASTA SUN, FVE Triangle, WIS Energo, FVE Boletice, APTPOWER škodu ve výši přibližně 24,5 milionu korun, či v jiné výši.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37

Japonská centrální banka v úterý dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků....

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...