Reflex a Playboy míří pod jednu střechu

Na evropské scéně se po pádu společnosti Kirch Media rýsuje nové impérium. Dosavadní evropská a německá jednička Axel Springer Verlag jedná o majetkovém propojení s čtyřnásobně menším, ale o to dravějším švýcarským vydavatelstvím Ringier. Převedeno do českých podmínek - týdeník Reflex a česká mutace Playboye může mít brzy společného vydavatele.

Švýcarský dům by mohl do německého obra vstoupit odkoupením čtyřiceti procent akcií Springera, které měla ve své portfoliu právě zkrachovalá skupina Kirch.

Zdroj blízký jednání uvedl, že rozhovory stále více naznačují, že dojde ke spojení, přičemž Ringier je ochoten zaplatit až 800 milionů dolarů. Springer je dokonce proti všem zvyklostem ochoten splnit požadavky Ringieru na manažerský vliv nad firmou.

Obě nakladatelství mají silnou pozici na západoevropském trhu. Springer vydává německý bulvární deník Bild. Denně tiskárny vyprodukují 750 tisíc jeho výtisků. V jeho nabídce je ale také list zcela opačného ražení - konzervativní Die Welt.

V České republice zastupuje německé vydavatelství jeho stoprocentní dcera Axel Springer Praha, vydávající automobilové tituly (např. Svět motorů a Auto Tip), magazín Top dívky, Popcorn nebo zmíněný Playboy.

Ringier se může pochlubit deníkem podobným Bildu - švýcarskými novinami Blick s denním nákladem přes tři sta tisíc výtisků. Vydává také TVtäglich s nákladem přes 1,3 milionu kusů týdně.

V Česku Švýcaři vydávají bulvární deník Blesk, společenský týdeník Reflex, televizní týdeníky a časopis pro mládež ABC.

,