Radiokomunikacím pomáhá zisk z mobilů

  • 14
Českým radiokomunikacím klesá zisk. Za první pololetí vydělala firma 342 milionů korun, což je v porovnání se stejným obdobím loňska o třetinu méně. Ze zprávy firmy vyplynulo, že vývoji konsolidovaného zisku prospěl podíl v mobilním operátorovi RadioMobil.

V něm mají radiokomunikace 39,2procentní podíl a tak do celkového výsledku společnosti přispěl 654 miliony korun.

Firmě se podařilo udržet výnosy za telekomunikační služby na loňské úrovni 691 milionů korun, z toho téměř polovinu tvořily výnosy z televizního vysílání a výraznou část také příjmy z šíření rozhlasového signálu.

DALŠÍ VELKÉ FIRMY:
Holding Unipetrol potvrdil propad

Nízké marže ukously uskupení Unipetrol ze zisku stovky milionů korun. Holding hospodařil v 1. pololetí s konsolidovaným čistým ziskem bez menšinových podílů 630,2 milionu korun. Ve stejném období loňského roku měl přitom zisk 1,252 miliardy. Tržby skupiny od ledna do června klesly na 35,74 miliardy korun.

Do konsolidačního celku patří kromě mateřského Unipetrolu také stoprocentní dcery Chemopetrol, Kaučuk a Benzina. Dále jsou to Česká rafinérská, kde drží Unipetrol 51 procent, pardubické Paramo (74 procent) a neratovická Spolana (80 procent).

Podle českých účetních standardů prodělala skupina Unipetrol v prvním pololetí 9,8 milionu korun. Oproti srovnatelným výsledkům z loňska je to výrazný propad, tehdy totiž vydělala 1,419 miliardy. Podle mluvčího Tomáše Zikmunda za horšími výsledky stojí nízká rafinérská marže v prvním čtvrtletí.

"Ve druhém čtvrtletí došlo ke zlepšování situace na trhu petrochemických výrobků v důsledku růstu cen. Toto zlepšení se projevilo na snížení konsolidované ztráty ze 196,1 milionů v prvním čtvrtletí na 9,8 milionů korun na konci pololetí," uvedl Zikmund už počátkem srpna, kdy holding zveřejnil výsledky podle českých standardů.

Propadly se i telekomunikace
Největší mobilní operátor Eurotel snížil v prvním pololetí meziročně zisk o 5,4 procenta na 3,16 miliardy korun. Následoval tak mateřskou firmu Český Telecom, jejíž profit se oproti loňskému roku snížil o desetinu. Eutotel zaznamenal vůbec první pokles výnosů v historii, a to o pět procent.

Horší výsledky odůvodňuje nejstarší provozovatel mobilní sítě v České republice poklesem prodeje mobilních telefonů, snížením propojovacích poplatků i koncových cen. Za nižší zisk pak prý mohou zejména vyšší odpisy.

Lidé také méně telefonují. Společnosti meziročně poklesl průměrný měsíční výnos na jednoho zákazníka z 858 na 610 korun. Průměrný počet provolaných minut za měsíc klesl ze 121 na 99 minut na klienta, který je celkem 3,57 milionu. 

Telecom ztrácí v konkurenci
Zisk Telecomu se přes pokles udržel vysoko - dominantní telefonní operátor pevných linek vydělal 2,6 miliardy korun. Celkové konsolidované výnosy podle tiskové zprávy poklesly meziročně o sedm procent na 26,1 miliardy korun.

Kvůli změně tarifů v únoru vzrostly výnosy z měsíčních paušálů meziročně o čtyřicet procent na 5,2 miliardy korun, na druhé straně ale z hovorného na pevných linkách poklesly o třetinu na 7,4 miliardy.

Další významné společnosti mají důvod ke spokojenosti.

Banky těží z úroků
Výdělek předních bank i dominantního českého dodavatele elektrického proudu zatím roste o desítky procent. K těm, kdo uveřejňují svůj pololetní zisk jako desetimístné číslo se přidala i automobilka Škoda Auto.

Zisk české bankovní jedničky ČSOB se v prvním pololetí zvýšil proti stejnému období loňska o téměř 50 procent. Čistý zisk podle českých účetních standardů vzrostl na 3,07 miliardy korun z loňských 2,14 miliardy.

Banka údaje poskytla pražské burze. Jako člen belgické skupiny KBC však banka k oficiální prezentaci a srovnání používá mezinárodní účetní standardy. Výsledky zpracované na jejich základě zatím nezveřejnila.

Pád úrokových sazeb na historická minima vehnal peněžním domům do náruče žadatele o spotřebitelské úvěry a hypotéky, čehož banky dokázaly bohatě využít.

Česká spořitelna, druhá největší banka na trhu, vydělala mimo jiné díky úrokům a poplatkům za šest měsíců letošního roku už 4,41 miliardy korun. Stejnou dobou o rok dříve přitom měla zisk 1,84 miliardy.

Banka v pololetí zaznamenala čtyřprocentní růst klientských vkladů na 367,9 miliardy. Podstatně výrazněji - o 27 procent na 41,9 miliardy - ale vzrostly poskytnuté úvěry občanům. Objem hypoték se meziročně zdvojnásobil.

"Pokračujeme ve vytváření předpokladů pro udržitelný růst ziskovosti v dalších letech a v přeměně banky v poskytovatele moderních bankovních služeb," komentoval čísla šéf banky Jack Stack. Za jeho slovy se kromě zvyšování provizí skrývá také propouštění zaměstnanců. Do konce roku jich má odejít ještě zhruba šest set. 

Podobné opatření - meziroční snížení počtu zaměstnanců o více než 600 - pomohlo v prvním pololetí k zisku i Komerční bance. Vydělala 4,236 miliardy korun, což je polovinu více než loni.

Analytici přitom očekávali čistý zisk mezi 2,0 až 2,7 miliardy korun. Banka chce propouštět i nadále, do roku 2004 by mohla odejít ještě čtvrtina ze současných 8900 pracovníků .

Tržby za proud klesají, ČEZ ale září
Na první pololetí si zřejmě nebudou stěžovat ani v elektrárenské společnosti ČEZ. Ačkoli tržby za prodej elektřiny se kvůli nižším cenám snížily meziročně o jedenáct procent, čistý zisk se zvedl z 4,6 na 7,2 miliardy korun.

"Výsledky jsou velmi pozitivně ovlivněny posílením kursu koruny, z části i neopakovatelnými metodickými úpravami českého účetního standardu směrem ke standardu mezinárodnímu," řekl ředitel pro finance a správu Petr Vobořil. Dodal, že především silná koruna stojí za zvýšením finančních výnosů ČEZ o 6,4 miliardy korun a znatelným zvýšením zisku společnosti za první pololetí.

Škoda už vydělala miliardu
Miliardovou hranici překročil v první půlce letošního roku i zisk automobilky Škoda Auto. Největší český exportér téměř ztrojnásobil loňský výsledek když vydělal 1,46 miliardy korun.

Podle agentury Reuters ale škodovce klesly tržby za prodej výrobků a služeb o více než dvě miliardy na 73,07 miliardy korun.

Mateřskému koncernu Volkswagen AG klesl v prvním pololetí zisk před zdaněním meziročně o 4,1 procenta na 2,26 miliardy eur. Pololetní tržby Volkswagenu se snížily o 3,2 procenta na 44,06 miliardy eur.

,