(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Nizozemská banka přihlížela obchodu s drogami, snažila se jej krýt

  • 7
Nizozemská společnost Rabobank čelí pokutě ve výši 369 milionů dolarů (asi 7,6 miliard korun) ze strany americké vlády. Podle té měla banka přihlížet mezinárodnímu obchodu s drogami, organizovanému zločinu a praní špinavých peněz. Z podobného selhání nebyla společnost obviněna poprvé.

Rabobank dostala pokutu za miliony ilegálních transakcí. Banka přihlížela nezákonným pohybům peněz, které měly být uloženy na venkovských pobočkách v Kalifornii, píše CNN. Ministerstvo spravedlnosti minulý týden v prohlášení uvedlo, že tyto peníze měly být následně staženy prostřednictvím bankovních převodů, šeků a hotovostních transakcí.

Banka přiznala, že zabránila vyšetřování, aby se vyhnula sankcím, které dostala v letech 2006 a 2008 za téměř identické selhání, tvrdí ministerstvo.

„Když se Rabobank dozvěděla, že značný počet transakcí zákazníků svědčí o mezinárodním obchodování s narkotiky, organizovaném zločinu a praní špinavých peněz, rozhodla se nedostatky svého programu překrýt,“ prohlásil generální prokurátor John Cronan. Generální ředitel společnosti Rabobank Wiebe Draijer označil pochybení za vážné, politováníhodné a nepřijatelné.

Bránili vyšetřování

Vedoucí pracovníci Rabobanky byli ministerstvem spravedlnosti obviněni z maření vyšetřování. Měli totiž přijmout řadu opatření a zabránit tak vyšetřování podezřelých transakcí. Jedním z takových kroků bylo vytvoření seznamu „ověřených“ zákazníků, jejichž transakce nepodléhaly dalším kontrolám.

„Tento seznam v roce 2012 čítal více než tisíc zákazníků, před třemi lety jich přitom bylo jen deset,“ konstatovalo ministerstvo. Bankovní pobočku v Calexicu, která se nachází asi dva bloky od hranice mezi USA a Mexikem, dále popsalo jako podezřele výkonnou, a to díky velkým hotovostním vkladům právě z Mexika.

Rabobank uvedla, že plně spolupracuje s orgány, které události z předchozích let vyšetřují. Uvedla také, že vyvinula obrovské úsilí k posílení svých vnitřních kontrol.

Mimo jiné poté, co bývalý viceprezident společnosti George Martin, který s USA uzavřel dohodu o odložení trestního stíhání, v prosinci v San Diegu přiznal svou roli při vytváření praktik, jež zabraňují dodatečným kontrolám. Banka bude kromě pokuty šplhající ke 400 milionů dolarů muset také zaplatit 50 milionů dolarů Úřadu kontrolní komise měny.

Pokuta pro Rabobank přichází více než šest let poté, co banka HSBC souhlasila se zaplacením 1,92 miliard dolarů za podobný případ. Ministerstvo spravedlnosti a americká státní pokladna v roce 2012 uvedly, že společnost HSBC povolila nejznámějším drogovým obchodníkům posílat miliardy dolarů přes hranice. Celé roky navíc porušovala americké sankce tím, že nelegálně prováděla transakce jménem zákazníků v Íránu, Libyi, Kubě, Súdánu a Barmě.