Původní tepelná elektrárna Volkswagenu v německém Wolfsburgu (Ilustrační snímek)

Původní tepelná elektrárna Volkswagenu v německém Wolfsburgu (Ilustrační snímek) | foto: Reuters

Na Dieselgate doplatil první manažer VW. Soud a vězení hrozí i dalším

  • 15
Jihokorejský soud poslal do vězení prvního manažera Volkswagenu. Rok a půl ve vězení by si zaměstnanec automobilky měl odsedět za falšování údajů o emisích a hlučnosti vozů. Trest hrozí i dalším vedoucím pracovníkům firmy.

Podle soudu v Soulu je prokázáno, že zaměstnanec společnosti údaje falšoval a porušil tak zákon. „Volkswagen tímto trestným činem, který způsobil vážnou sociální a ekonomickou újmu, podkopal svou důvěryhodnost globální značky,“ uvedl soud.

Úřady v Jižní Koreji už loni v srpnu vyměřily Volkswagenu za falšování dokumentů o testech emisí a úrovně hluku pokutu 17,8 miliardy wonů, tedy zhruba 380 milionů korun. Zároveň nařídily pozastavit na jihokorejském trhu prodej většiny jeho modelů.

Jméno odsouzeného se na veřejnost nedostalo, jde však o prvního vedoucího zaměstnance koncernu, který byl osobně potrestán za falšování emisí. Podle německých médií jihokorejské úřady vyšetřují i zemského šéfa pro značky Audi a Volkswagen Johannese Thammera. Podle agentury Reuters se k manipulaci emisí přiznal také inženýr autokoncernu v USA. Tomu hrozí až pět let vězení, rozsudek ale ještě nepadl.

Koncern předloni v září přiznal, že po celém světě instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software umožňující s testy emisí manipulovat. Aféra se týká mimo jiné asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto (podrobnosti o emisním skandálu Volkswagenu čtěte zde).

,