Čtvrt století s Big Macem. McDonald’s byl ze začátku pro Čechy drahý

  17:50aktualizováno  17:50
McDonald’s je symbol, ať už kdysi obdivovaného západního životního stylu nebo nezdravého stravování a zkaženého kapitalismu. U Čechů mu to během 25 let pomáhalo i škodilo. Řetězci s rychlým občerstvením se však daří.

McDonald's restaurant Florenc V.I.P.Party. 25. února 1993. | foto: McDonald's

Od pádu komunistického režimu, pověstného frontami nejen na banány, ale také třeba toaletní papír a veškeré spotřební zboží, uplynuly už více než dva roky. Přesto Češi vyrazili 20. března 1992 do fronty zase.

Tentokrát je k tomu nehnala nevyhnutelná nutnost obstarat si základní potřeby. Do Vodičkovy ulice v centru Prahy přišlo tehdy jedenáct tisíc lidí „ochutnat kapitalismus“, jak trefně říká Michal Mládek. Ten tehdy celý den griloval burgery v první restauraci McDonald’s v Československu. Právě její otevření nalákalo do Vodičkovy tolik lidí.

Fotogalerie

Podle Mládka policie tehdy rozestavěla po ulici zátarasy, aby dala frontě řád, a lidi do restaurace vpouštěla po skupinkách. „Mnoho lidí překvapovaly dnes samozřejmé věci, jako jsou čistota nebo servis, tedy že jsme každého pozdravili,“ vzpomíná Mládek, který dnes sám jako franšízant provozuje McDonald’s restaurace v Praze a Jihočeském kraji.

Návštěva amerického řetězce v prvních letech platila za výjimečnou záležitost. Příčinou byly i relativně vysoké ceny. Třeba hamburger stál před čtvrtstoletím 19 korun. Dnes sice stojí o šest korun více, jenže příjmy Čechů rostly mnohem rychleji. Zatímco před pětadvaceti lety bylo možné nakoupit za průměrnou mzdu 244 hamburgerů, dnes 1 123.

Od nadšení k protestům

S tím, jak se „západní“ zboží a služby stávaly součástí běžného dne Čechů, ztrácel postupem let i McDonald’s punc výjimečnosti. Kdy se tak stalo, není lehké určit, u každého zákazníka to bylo zřejmě v jinou dobu. Za zlom je však možné označit rok 1998.

McDonald’s v Česku

20. 3. 1992 - otevřela první restaurace McDonald’s v Praze ve Vodičkově ulici.

1993 - Na D1 u Velkého Meziříčí začal fungovat první Drive Thru, kde řidiči mohli nakoupit, aniž by museli vystoupit z auta.

1995 - Přichází Happy Meal, menu s hračkou.

2009 - V Průhonicích začíná fungovat první kavárna McCafé.

2015 - Řetězec mění koncept a otvírá první restauraci nové generace, kde se jednotlivé hamburgery začínají připravovat až poté, co si je někdo objedná. Zároveň je vybavena samoobslužným kioskem.

Zatímco nával při otevření Mládek k demonstraci jen přirovnává, o šest let později proběhly opravdové protesty. Květnová Global Street Party tehdy přerostla ve střet radikální levice se zaskočenou policií a restaurace ve Vodičkově ulici skončila s rozbitými výlohami. O pár měsíců později následovala Local Street Party, a zatímco v roce 1992 ještě policie koordinovala návaly zákazníků, nyní muselo 150 policistů McDonald’s před agresivními demonstranty bránit. Řetězec se i v Česku definitivně stal symbolem „zlého kapitalismu“.

Následovala léta kritiky kvůli údajné špatné kvalitě jídla, přílišné produkci odpadů, přístupu k zaměstnancům, podpoře velkochovů a mnohému dalšímu. To by se dalo často v mnohem větší míře vytknout prakticky každému fastfoodu a také se tak dělo. McDonald’s byl však na rozdíl od KFC nebo Burger Kingu symbolem, proto také nejvíce na očích i na ráně.

Společnost v Česku přesto každoročně navyšovala tržby, a to až do krizového roku 2009. Následovalo zpomalení, nebo dokonce pokles. Paradoxně se tak stalo v době, kterou lze označit za burgerovou renesanci. Po celém Česku se začaly hromadně rodit malé hamburgrárny slibující čerstvost a lokální původ surovin, za které si neváhaly říct o násobně vyšší ceny než americký fastfood.

McDonald’s musel zareagovat. Z tradiční červené barvy přešel na „přírodní“ zelenou, aby nabudil atmosféru farmářského tržiště. Firma se také nebývale otevřela, ochotně zveřejňuje dodavatele a původ surovin. Drobná, vzhledem k letité praxi však zásadní revoluce proběhla i v kuchyni. Personál už burgery negriluje nepřetržitě a ty pak nečekají na zákazníka, ale začíná pokrm připravovat až ve chvíli, kdy si ho někdo objedná. Tím má být zaručena čerstvost.

Strategie, zdá se, vychází a tržby řetězci v posledních letech zase rostou. Trendem dneška je pak digitalizace, což má nalákat mladé, ale i rodiny. „Kompletně jsme proměnili prostředí, máme samoobjednávací pulty nebo připojení k wi-fi,“ popisuje generální ředitel McDonald’s pro Česko a Slovensko Tomasz Rogacz. Absolutní novinkou je možnost sestavit si burger na přání.

Ve zmrzlině a shaku z McDonald’s je hlavně slovenské mléko a cukr:

Autor:
  • Nejčtenější

Byty na Manhattanu už nikdo nechce. Cena rapidně klesá, makléři se diví

Američtí realitní makléři čelí zapeklité záhadě. Přestože je ekonomická situace dobrá a úrokové sazby se v USA pohybují...

KOMENTÁŘ: Rozepře mezi Prahou a Pekingem budou Česko stát 23 miliard

Probíhající rozepře Číny a Prahy se promítnou do českého hrubého domácího produktu negativně, čímž poškodí tuzemskou...

Socialismus se vrací, ne z Východu, ale ze Západu, řekla Šichtařová

Evropská unie je promořená neomarxisty, Česko je však prozatím oázou klidu. Takový je názor ekonomky Markéty...

Premium

Ekologický experiment, který nevyšel. Billa ruší papírové tašky

V posledních letech velké obchodní řetězce jeden po druhém zpoplatňovaly, později i rušily igelitové tašky, které...

Dvacet hodin ve vzduchu. Padesát statečných poletí z New Yorku do Sydney

Letadlo australské aerolinky Qantas se chystá na nejdelší let v historii. Podnikne téměř dvacetihodinovou cestu z New...

Premium

Náš kluk umí. Otec talentu Hložka o plánech i batůžku za padesát tisíc

Minulý týden ho v tramvaji načapal revizor: „Lístek, prosím.“ Adam Hložek, sedmnáctiletá fotbalová raketa, zčervenal....

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

Babišova francouzská restaurace v Mougins zavřela, měla problémy s penězi

Restaurace Paloma ve francouzském Mougins, která patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO), ukončila...

Krach cestovky Thomas Cook vylekal hotely. Nevědí, co bude dál

Někdo byl připraven, ale jiné krach britské cestovní kanceláře Thomas Cook zaskočil. Hotely na celém světě se teď...

Američanovi po užívání léku narostla prsa. J&J zaplatí miliardy

Americká farmaceutická a kosmetická společnost Johnson & Johnson (J&J) má zaplatit osm miliard dolarů (bezmála 188...

Světlo naděje pro Boeing. Neznámý kupec si pořídil 18 letounů 737 Max

Prodejní sucho výrobce letadel Boeing je u konce. Letouny Boeing 737 Max ještě nepatří do šrotu – v září se firmě...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz