Prodej Zemkových dluhů byl pozastaven

Česká konsolidační agentura zrušila prodej dluhů hutnické skupiny Z-group podnikatele Zdeňka Zemka. Rozhodla o tom její dozorčí rada. "Zájemce měl několik dodatečných podmínek, které pro nás byly nepřijatelné," vysvětlil mluvčí agentury Jiří Pekárek bez bližších podrobností. Zmíněným zájemcem byl Investiční Klub Praha. O dalším řešení pohledávek se bude jednat.

Podle Zemka by mohlo být vyhlášeno druhé kolo výběrového řízení, do kterého by se přihlásili i ti zájemci, kteří se na první kolo nestihli připravit. 

Způsob, jakým se mohl jeden z největších dlužníků zkrachovalé Investiční a Poštovní banky zbavit závazků vůči věřitelů a pokračovat v podnikání, vzbudil údiv u dlužníků, kteří poctivě platí své půjčky.

Nečekaný obrat státní agentury
K nečekanému obratu, který mohl Zemka po dlouhých měsících zbavit finančního jha ve výši téměř čtyř miliard korun, totiž zaveleli sami šéfové státní České konsolidační agentury (ČKA).

Pouze několik dní poté, co převzala problematický dluh, se začátkem loňského prosince ČKA rozhodla, že půjčky Zemkových firem prodá. Podmínkou bylo složení kauce 300 milionů korun a program, jak dovést hutní firmy k lepšímu hospodaření.

Do konsolidační agentury se Zemkovy dluhy přesunuly z ČSOB, jež je spravovala přes rok jako jedny z nejhorších pohledávek převzatých ze zkrachovalé IPB.

Každý, kdo pohledávky za zlomek jejich původní hodnoty koupí, se bude muset se Zemkem, o jehož bankrotu donedávna málokdo pochyboval, dohodnout. On totiž vlastní akcie devítky firem a on bude spolurozhodovat, co s firmami dál. A možná, že to bude právě on, pro koho někdo dluh od ČKA koupí.

Opravdovou hodnotu dluhu zná nejlépe Zemek. "Samozřejmě prodej pohledávek vítám. Je to pro firmy lepší řešení než konkurz. To by znamenalo zastavení výrob. Jsem připraven s vlastníkem pohledávek spolupracovat na dalším rozvoji skupiny," říká Zdeněk Zemek.

Podnikatel popřel, že by stál za Investičním Klubem. Nevyloučil ale, že by se mohl podílet na restrukturalizaci a následním prodeji skupiny Z-Group. 

Krok agentury byl překvapivý i proto, že donedávna její šéfové hovořili pouze o tom, že v nejbližších měsících se budou prodávat jen "menší balíky regionálních pohledávek". Zemek je však druhým největším dlužníkem IPB, jejíž úvěry se ocitly v konsolidační agentuře.

ČSOB je totiž zařadila na převáděný seznam "černých" úvěrů, tedy té úplně nejhorší skupiny půjček. Dlužník s bankou nespolupracoval, lpěl na svém majetku a ČSOB nakonec na šestici z devítky firem, jejichž půjčky jsou nyní na prodej, podala před více než rokem návrh na konkurz.

Zatím byl prohlášen pouze v Železárnách Chomutov. "Ale i tam může být zrušen, podobně jako u bankrotu fotbalu v Drnovicích," říká přední tuzemský právník. "Z ekonomického hlediska je prodej pohledávky výhodnější variantou než konkurz," hájí postup agentury její mluvčí Jiří Pekárek.

V tom s ním ekonomové souhlasí. ČKA totiž na pohledávku hledí jinýma očima než původní věřitel, který chce dostat zpět vše, co půjčil. Jenže u Zemka rozhodnutí o prodeji bylo velmi rychlé. Kupování půjček přímo dlužníky je v celém světě velkým morálním problémem, který narušuje podnikatelské prostředí.

V tuzemsku toto řešení nabylo na síle tak, jak se plnila konsolidační agentura špatnými půjčkami z komerčních bank. Agentura sice přímo dluhy původním dlužníkům neprodává, ale nemůže kontrolovat, zda kupec je s majitelem spjatý. Takto svou půjčku koupily třeba firmy Ostroj Opava nebo Vinium.

,