Předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský

Předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Pražská plynárenská má protikorupční certifikát. Jako první energetika v Česku

  • 2
Pražská plynárenská získala jako první energetická společnost v Česku certifikaci systému protikorupčního managementu. Certifikace se vztahuje i na její dceřiné společnosti Pražská plynárenská Distribuce a Pražská plynárenská Servis Distribuce.

Norma ČSN ISO 37001, kterou se certifikace řídí, poskytuje jednotný rámec, který firmám umožňuje vyhodnotit jejich interní protikorupční procesy a vyřešit případné slabiny. Od jejího zveřejnění v roce 2016 získalo certifikaci více než tisíc firem po celém světě.

Norma definuje požadavky a doporučení pro ustavení, zavedení, provozování, kontrolu a zlepšování systému boje proti korupci. Prostřednictvím vhodných opatření napomáhá zajistit prevenci a odhalování korupce, stejně jako uplatnění přiměřené reakce. Zaměřuje se zejména na oblasti nákupu, výběrových řízení, střetu zájmu, náboru zaměstnanců, finančních operací, sponzoringu, prověřování obchodních partnerů apod.

Implementace všech zásad, postupů a opatření zabrala Pražské plynárenské téměř rok a podílelo se na ní několik desítek zaměstnanců včetně vrcholového vedení.

„V rámci zavedení těchto opatření očekáváme přínosy nejen v oblasti předcházení, odhalování a řešení případů úplatkářství, ale zejména v rámci zlepšení protikorupční kultury na pracovišti, zvyšování důvěryhodnosti společnosti, předcházení střetu zájmů a v neposlední řadě i snižování nákladů“, uvedl předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.