Prazdroj se vrátil do Lidlu.

Prazdroj se vrátil do Lidlu. | foto: Filip Horáček, iDNES.cz

Pivní rozchod se šťastným koncem. Prazdroj se vrátil do Lidlu

  • 267
Obchodní řetězec Lidl se po dlouhých měsících dohodl s tuzemským pivovarským lídrem Plzeňským Prazdrojem na obchodních podmínkách a vrátil do regálů piva jeho značek - konkrétně Pilsner Urquell, Gambrinus a Kozel. Firmy se rozešly loni v květnu nejspíš kvůli ceně.

Veškeré emoce, které kolem loňského rozchodu a letošního usmíření nastaly, přikryla důsledná obchodní mlčenlivost. "Maloobchodní prodejní síť Lidl realizovala z pohledu zákazníků řadu zajímavých kroků a naším společným cílem je spokojený zákazník," podotkla jen k oživení vztahů mluvčí Prazdroje Kateřina Krásová. Lidl dohodu ze začátku roku odmítl komentovat.

Nejvíce se bojuje o bonusy

Za loňským rozchodem nejspíš byly rozdílné představy o ceně, která je nejcitlivějším bodem v jednáních mezi řetězci a výrobci. Vyjednavači řetězců jsou tvrdí a dvojnásob to platí tam, kde je prodejní strategie založena na trvale nízkých cenách a privátních značkách. "Konkrétně u Lidlu se stává, že přednesou svoji představu, o které však není možné dále jednat, proto jsme s nimi dosud žádnou spolupráci neuzavřeli," svěřil se Zdeněk Mikulášek, mluvčí rodinného pivovaru Bernard, který vyrábí dražší prémiová piva.

Leták Lidl

Nakupujete rádi v prodejnách Lidl?

Aktuální leták Lidl najdete vždy na AkčníCeny.cz.

S námi najdete také nejbližší prodejny Lidl.

Také piva Bernard v minulosti na čas zmizela z regálů jednoho obchodního řetězce. Důvodem byl bonus pro supermarkety za prodané množství, který je podle Mikuláška největším bodem sváru. Jednání mohou ztroskotat i na počtu slevových akcí, v nichž se výrobek objeví, nebo doporučené ceně.

Příběh Lidlu s Prazdrojem je jen jedním z řady případů, kdy se výrobce a řetězec rozešli. V Kauflandu v roce 2012 zákazník marně hledal výrobky Danone, z Teska v minulosti dočasně zmizela Coca Cola, Pepsi Cola nebo pralinky a čokolády Ferrero Rocher. V závěru je to většinou jako přes kopírák: převáží obchodní pragmatismus, na spory se zapomene a vztah začne nanovo s vysvětlením, že nejdůležitější je spokojený zákazník.

Kvůli pivu Češi drobí nákupy

Návratu Prazdroje do Lidlu však možná pomohla ještě jedna věc - pivo má v řetězcích zásadní strategický význam, protože přetahuje zákazníky. Lidé jsou kvůli jeho nákupu za výhodnou cenu ochotni cestovat mezi řetězci častěji než u jiných druhů zboží. "Ano, pivo má strategický význam, pravidelně se pohybuje v TOP 10 nakupovaných položkách," potvrzuje mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Judita Urbánková.

I proto řetězce nabízejí levnější piva pod svými vlastními značkami. Kaufland si od českého pivovaru nechává vyrábět pivo Ambrosius, Lidl pivo Argus nebo pivo s názvem "Pivo světlé výčepní", které nabízí za 5,90 Kč. Z etiket se zákazník nedozví, kdo piva vaří a řetězce o tom mlčí.

"Ano, vyrábíme je, konkrétní podíl na celkovém výstavu ale bohužel nezveřejňujeme. Důvod pro jejich výrobu je především v lepším využití výrobních kapacit v našich pivovarech," říká mluvčí Pivovarů Lobkowicz Barbora Kameníková, které vyrábí piva, prodávaná pod značkou Argus. Pivovary na privátních značkách láká i možnost exportovat skrze značku řetězce do zahraničí.

Loňský rok byl pro pivovary obtížný. Tuzemský trh stále mírně klesá a dál se vyprazdňují hospody. Šest piv z deseti už Češi vypijí doma. Plzeňský Prazdroj, který má téměř poloviční podíl na českém trhu, se tento trend snažil loni na podzim zmírnit zdražením vybraných lahvových a plechovkových piv. Cena se zvedla v průměru o 0,7 procenta.